Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Front Line Defenders: 150 insan hakları savunucusu öldürüldü

        Senegal'in başkenti Dakar'daki Pullman Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Lawlor, Merkezi İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan vakfın, insan hakları savunucularını taciz, tehdit ve şiddet gibi olaylardan korumak ve karşılaştıkları hukuksal süreçlerde desteklemek amacıyla kurulduğunu belirtti.

        Vakfın bir çok ülkede bürolarının bulunduğunu dile getiren Lawlor, insan hakları savunucularına, gazetecilere ve STK temsilcilerine, ihtiyaç duymaları halinde sağlık hizmetleri ve hukuksal konularda destek verdiklerini ifade etti.

        Şiddete maruz kalanların bulundukları ülkeden tahliye edilmelerine de yardımcı olduklarını kaydeden Lawlor, "Senegal'den önce Fildişi Sahilleri ve Benin'e bir dizi ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretlerimizde hükümetlerle ve STK'larla görüşerek insan hakları savunucuları ve gazetecilerin can güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla yasalar çıkarılması için temaslarda bulunduk" dedi.

        Fildişi Sahilleri'nin geçen yıl söz konusu yasayı çıkaran ilk Afrika ülkesi olduğuna değinen Lawlor, şunları söyledi:

        "Geçen yıl dünya genelinde, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 150 insan hakları savunucusu öldürüldü. Sadece Ağustos 2015'in son 10 gününde Brezilya, Filipinler, Honduras ve Sudan'da beş kişi yaşamını yitirdi. Senegal'e bakacak olursak, bu ülkede durum genel anlamda daha olumlu ancak yine de eylem zamanında güvenlik güçleri kuvvet kullanıyor ya da yürüyüşler yasaklanıyor. Senegal Adalet Bakanıyla da görüştük ve bu alanda bir dizi çalışma yürüteceklerini söylediler."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ