Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Zor Ölüm’ Tsipras kazandı anket şirketleri kaybetti

        Taki Berberakis / GAZETE HABERTÜRK

        YUNANİSTAN’daki seçimin galibi olan sol parti SYRIZA’nın lideri Aleksis Tsipras zafer konuşmasında partisini “Zor Ölüm” (Die Hard) filmine benzetti. Tsipras, “SYRIZA bu seçimle, ölmesinin çok zor olduğunu kanıtladı” ifadesini kullandı. Ünlü film Yunanistan’da “Ölmesi Çok Zor” adıyla vizyona girmişti.

        Böylece Tsipras’ın kendisini biraz da filmin kahramanını oynayan aktör Bruce Willis gibi hissettiğini de bu vesileyle anlamış olduk. Gerçekten de, seçimler, Tsipras’ın Yunan siyasi sahnesinin geçici bir kahramanı değil, kalıcı bir başrol oyuncusu olacağı yönünde kesin sinyaller verdi. Önceki dönem, çok sayıda analiz, Tsipras’ın, halk için acı reçete içeren AB’nin Atina’ya dayattığı kurtarma paketini aylarca reddettikten sonra büyük bir “U” dönüşü ile geçen ağustosta kabullenmesinin, 41 yaşındaki siyasi lider için “sonun başlangıcı” olacağını iddia ediyordu.

        Tsipras’ın konuşmasındaki kesit, onun, filmin kahramanı gibi, en zor şartlarda, imkânsızı başarma psikolojisiyle hareket ettiğini, Komşu’da toplum içindeki değişiklikleri bu dönem iyi okuyabilen tek şahsiyet olduğunu gösteriyor. Nitekim, seçmen bu kez Tsipras’a oyunu, seçim öncesi vaatleri için vermedi, zaten hiçbir somut vaatte bulunmadı. Sadece, Yunanları, önümüzdeki zorlu aylar ve yıllarda “daha az acı çekmeleri için büyük mücadele vereceğine” ikna etti.

        TAHMİNLER TUTMADI

        Yunanistan’da seçim, anket şirketlerinin de iflası anlamına geliyor. Kamuoyu şirketleri 8 ay önceki seçimde ve son referandumda olduğu gibi pazar günkü sandık yarışını tahmin konusunda da çuvalladılar. Tsipras aksini iddia eden kamuoyu şirketlerine rağmen rakiplerine fark attı. Araştırma yapmanın kolay sayıldığı, sadece 10 milyon nüfuslu ülkede, şirketler Temmuz 2015’teki referandumda Tsipras’ın destek verdiği AB-IMF’nin dayatmasına “Hayır” oyunun “Evet” ile başa baş gittiğini tahmin etmişti.

        Ancak “Hayır” “Evet”e yüzde 25 fark atmıştı! Pazar günkü seçimde iki iktidar partisinin başa baş mücadele verdiği tahmininde bulunan 5-6 ayrı araştırma şirketinin fiyaskosu tepki görürken, ülkenin en ciddi araştırmacılarından Dimitris Mavros, “Özür diliyoruz, kararsızları ve seçime katılmak istemeyenleri bir türlü hesaplayamıyoruz” itirafında bulundu.

        4 TÜRK VEKİL PARLAMENTODA

        SEÇIMLERDE Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı SYRIZA’dan 3, liberal Potami Partisi’nden ise 1 olmak üzere 4 vekil çıkardı. Gümülcine’de SYRIZA adayları Mustafa Mustafa ile Ayhan Karayusuf ve To Potami Partisi’nden İlhan Ahmet, İskeçe’de ise SYRIZA adayı Hüseyin Zeybek milletvekili seçildi. Aleksis Tsipras’ın SYRIZA’nın zaferine katkı sunan azınlık vekillerinden herhangi birine kabinede görev verip vermeyeceği merak ediliyor.

        BU KEZ MERKEZ MEDYA DA KUCAKLADI

        SYRIZA’yı, Radikal Sol’dan, adım adım uzaklaştırarak, Avrupa’cı, Brüksel ile daha kolay iletişim ortamı kurabilecek “sisteme ait” sol parti olarak dönüştürme sürecinin bu kritik etabını kolayca bitiren Tsipras’ı bu kez ana akım medya da kucakladı veya kucaklamak zorunda kaldı. Yüksek tirajlı TaNea Gazetesi’nin seçim sonrası tam sayfa manşeti “Tsipras dönemi” oldu.

        AP’DEN SYRIZA’YA ORTAK UYARISI

        AVRUPA Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, seçimden birinci çıkan SYRIZA Lideri Tsipras’ı önce tebrik etti sonra da uyardı. Schulz, Tsipras’ın koalisyon hükümeti için aşırı sağcı Bağımsız Yunan Partisi’yle devam kararı almasını anlamadığını söyledi. AP Başkanı, “Tsipras’ı arayarak neden bu tuhaf aşırı sağcı partiyle koalisyona devam ettiğini sordum. Soruma açık bir cevap vermedi. Özellikle telefonda çok zeki” dedi. Partinin Lideri Panos Kammenos IMF ve Avrupa Merkez Bankası ile yapılan anlaşmalara sık sık karşı çıkıyor.

        MIDILLI VE KOS’TA OYLAR NEO-NAZİ PARTİYE

        SIĞINMACI akımının yaşandığı Midilli ve Kos adalarında seçimin galibi aşırı sağcı Altın Şafak Partisi oldu. Mart ayında partinin lideri ve milletvekilleri hapse atılmıştı. Buna rağmen parti yüzde 7 oranında oy alıp seçimden üçüncü parti olarak çıktı. Altın Şafak’ın mecliste 18 vekili olacak. Seçimin sonuçları, Tsipras’a tepkili olanların oy vermek yerine sandık başına gitmemeyi tercih ettiğini gösteriyor. Seçime katılım oranı yüzde 56’da kaldı.

        ÜLKENİN DİBİ KAYNIYOR

        UZMANLAR, 2009 sonrası 3 kez iflasın eşiğine gelen ve kurtarma paketi ile solunum cihazına bağlanan, her vatandaşın gelirinin yüzde 30-40’ını kaybettiği, yüzde 27’si işsiz ülkede toplumun “fay hatlarında” yüzeyden gözükmeyen sert değişiklikler olduğuna, “yeryüzünün altında akan sular” bulunduğuna işaret ediyor. Kısacası, bildiğiniz eski Yunanistan’ı unutun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ