Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yasağa itiraz eden Filistinliye İsrail polisinden yumruk

        İsrail polisinin Filistinlilere yönelik baskısı sürüyor. bEski Şehir ve Mescid-i Aksa çevresindeki kapıları tutan yüzlerce İsrail güçleri, 40 yaşın altındaki erkeklerin Mescid-i Aksa'ya gitmesine izin vermedi. Buna tepki gösteren Filistinliler, Aksa çevresine kurulan polis barikatları önünde Cuma namazını kıldı.

        BİR FİLİSTİNLİ DARP EDİLDİ

        Mescid-i Aksa'nın kuzey surlarında yer alan Aslanlı Kapı'da bir İsrail askeri, yasağa itiraz eden bir Filistinlinin yüzüne yumruk atması ve başka bir Filistinlinin gözüne biber gazı sıkması AA kameramanı tarafından kaydedildi.

        Çevredekilere İsrail askerlerinin ses bombası ve gözyaşartıcı gaz ile müdahalesinin ardından Müslümanlar cuma namazını sokakta kıldı.

        Öte yandan Kudüs ve çevresinde İsrail güçleri tarafından alınan olağanüstü "güvenlik önlemleri" dikkat çekti. Şehir helikopterlere ve gökyüzündeki balonlara yerleştirilen kameralar tarafından an be an izlendi. Atlı polislerle, içi foseptik dolu olan TOMA'lar da sokaklar da hazır bekletildi.

        İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, cuma namazı için 40 yaş altı Müslüman erkeklerin Aksa'ya girişine izin verilmeyeceği, kadınların girişine ise bir kısıtlama getirilmediği bildirilmişti.

        YAHUDİ YERLEŞİMCİLER AKSA'NIN AVLUSUNA GİREBİLİYOR

        İsrail polisi, pazar günü yatsı namazından itibaren 50 yaş altı Müslüman erkeklerin Aksa'ya girişine izin vermiyordu.

        İsrail, Yahudi yerleşimciler ve turistleri saat 07.30 ve 11.30 arasında Aksa'nın avlusuna girmesine izin veriyor. Dün de İsrail polisinin koruması altında 357 Yahudi yerleşimcinin Aksa'nın avlusuna girdiği bildirilmişti.

        İsrail'in Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesini bazen tamamen bazen de kısmi olarak engellemesi nedeniyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. İsrail polisi ve askerleri bu süreçte Filistinlileri yakalama bahanesiyle Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmişti. Hatta İsrail askerleri postallarıyla kutsal mescidin içine girmiş, pencerelerinden içeriye gaz bombası atmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ