Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin'den 'uçak gemisi' iddiasına yanıt

        Çin Komünist Partisi’nin resmi dış politika gazetesi Huanqiu’ya konuşan Halk Kurtuluş Ordusu Donanma Çalışmaları Araştırma Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Zhang Junshe, eski adı Varyag olan uçak gemisi Liaoning’in Suriye’de bulunduğuna ya da bu ülkeye yol aldığına dair haberlerin "saf dedikodu" olduğunu söyledi.

        Lübnan’da yayın yapan El Masdar televizyonunun Eylül ayında ortaya attığı "Liaoning Tartus Limanı’nda" iddiası, İsrail merkezli askeri istihbarat sitesi DEBKAfile'ın "Liaoning Şüveyş Kanalı’ndan geçti" haberiyle yayılmıştı.

        Ukrayna’dan alınarak "gazino yapma sözüyle" ve yüzer kütle statüsünde 2001’de Boğazlar’dan geçirilen Varyag, Çin tarafından ülkenin kuzeyindeki Dalian limanında donatılarak uçak gemisi haline getirilmiş ve adı "Liaoning" olarak değiştirilmişti.

        EĞİTİM AMAÇLI KULLANILIYOR

        Tarihinde uçak gemisi ve ona bağlı savaş grubu işletme tecrübesi bulunmayan Çin ordusu, hali hazırda Liaoning’i eğitim amaçlı kullanıyor.

        Açık deniz donanması inşa etmekte olan Çin’in gelecek 10 yılda birkaç yerli yapım uçak gemisini suya indireceğini öne süren askeri uzmanlar, bu alanda ABD’nin sahip olduğu birikime erişmenin ise en az yarım asır alacağı yorumunda bulunuyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ