Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kıbrıs'ta müzakere görüşmeleri başladı

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin önlerinde ciddi bir süreç olduğunu belirterek, "Süreç yoğun çalışma istiyor. Var olan mutabakatlar var, ayrılık noktaları var, farklı görüşler var. Bütün mesele bu farklılıkları gidermek ve iki tarafında onaylayabileceği bir ortak sonuca ulaşmaktır" dedi.

        Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde Rum lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede yaptıkları yaklaşık dört saatlik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.

        Görüşmede Rum lider Nikos Anastasiadis ve müzakerecilerle son durumu değerlendirdiklerini dile getiren Akıncı, müzakerecilerin gelecek günlerde mülkiyete ilişkin kriterler konusunda yoğunlaşacaklarını söyledi.

        Akıncı, Anastasiadis ile 30 Ekim'de yapacakları liderler görüşmesinden sonra kasım ayından itibaren daha yoğun bir şekilde müzakereleri sürdürmeye devam etmeye karar verdiklerini vurgulayarak, şunları belirtti:

        "Önümüzde ciddi bir süreç var. Yoğun çalışma istiyor var olan mutabakatlar var, ayrılık noktaları var, farklı görüşler var. Bütün mesele bu farklılıkları gidermek ve iki tarafında onaylayabileceği bir ortak sonuca ulaşmaktır. Bu kolay bir süreç değil zor bir süreçtir. İnişli çıkışlı bir süreçtir. Tüm gücümüzle bunu başarıya ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız."

        Adada bir çözüm olmadan Rum tarafının AB üyesi olduğunu hatırlatan Akıncı, "AB müktesebatına biraz fazla referans yapılıyor ama hatırlanacağı gibi 2014 Şubat'ta var olan ortak mutabakat belgesinde bir yandan AB ilkelerine bağlı kalınacağı ifade edilirken aynı zamanda bir BM parametresi haline gelmiş olan iki kesimli iki toplumlu federal yapıya siyasi eşitliği içerecek olan ve çözümün bu niteliğinin de korunacağı çok açık ve net bir şekilde ifade edildi" değerlendirmesinde bulundu.

        SÜRECİN İLERLETİLMESİ KONUSUNDA TALİMAT VERİLDİ

        BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Anastasiadis henüz çözümlenmemiş konuları müzakere etti" dedi.

        Liderlerin mevcut ivmenin üzerine ekleme yapılmasına yönelik ihtiyacın bilinci içerisinde, farklılıklarla ilgili yapıcı bir fikir alışverişinde bulunduğunu kaydeden Eide, sürecin ilerletilmesi konusunda müzakerecilere talimat verildiğini ifade etti.

        Eide, liderlerin, olası çözüm sonrasında "Kıbrıs Türk Kurucu Devleti"ni AB müktesebatına hazırlamak amacıyla kurulan iki toplumlu komitenin çalışmalarının başlamasını memnuniyetle karşıladığını da işaret etti.

        Liderlerin önlerinde hala ciddi bir çalışmanın durduğunun farkında olduklarını belirten Eide, bir sonraki görüşmenin gerçekleştirileceği 30 Ekim'den sonra müzakereleri önemli ölçüde yoğunlaştırmaya yönelik taahhütlerini yeniden vurguladıklarını da dile getirdi.

        Görüşmenin ardından liderler ara bölgedeki Chateau Status Restorant'ta yemekte bir araya geldi. Anastasiadis'in daveti üzerine gerçekleşen yemekte, liderlere Eide de eşlik etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ