Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İtalya parlamentosunda Ankara´daki terör kurbanları için saygı duruşu

        İtalyan parlamentosunda Ankara'daki terörist saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşu düzenlendi.

        İtalya'da çift kanatlı parlamentonun hem üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda hem de alt kanat Temsilciler Meclisi'nde Ankara'daki terörist saldırıda yaşamını yitiren 97 kişi için ayrı ayrı saygı duruşunda bulunuldu.

        Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin getirdiği anayasa reform paketinin gündeme alındığı genel kurulda birleşime ara veren Senato Başkanı Pietro Grasso, senatörleri "Ankara'daki saldırıda yaşamını yitirenler ve onların aileleri için bir dakikalık saygı duruşuna" davet etti.

        Senato gibi parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde de Başkan Laura Boldrini genel kurulda oturuma bir süre ara vererek, milletvekillerini 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı.

        Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Türk halkına yakınlığını belirten Meclis Başkanı Boldrini, "kör şiddet" olarak tanımladığı patlamanın savunmasız insanları vurduğunu ifade ederek, insanların öldüğü değerler temelinde kararlı bir cevap verme çağrısında bulundu.

        Meclisteki saygı duruşunun ardından söz alan iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti'nin dış ilişkiler sorumlusu milletvekili Vincenzo Amendola, çoğunluğu gençlerden oluşan ölenlerin aynı Suruç'taki gençler gibi barış ve demokrasi talepleri için o gün meydana indiğini anımsatarak, patlama dolayısıyla Türk makamlarına ve bazı parti üyelerini kaybeden CHP ve HDP'ye taziyelerini belirtti.

        Amendola, bu katliam karşısında korkulara karşı barış isteyenleri, aşırıcılığa karşı birlikte yaşamı savunanları desteklemeleri gerektiğini söyledi.

        İktidarın küçük ortağı Yeni Demokrasi Hareketi meclis grup başkan vekili Fabrizio Cicchitto da hayatını kaybedenler için taziyelerini belirterek, "Türkiye'nin iyisiyle kötüsüyle ortadoğuda belirleyici bir unsur olduğunu unutmamalıyız. Bu saldırı, açık bir şekilde büyük bir ulusun dengesini bozmayı hedef almıştır" dedi.

        Türkiye'ye karşı borçlu olduklarını ifade eden Ciccihitto, "AB'nin Türkiye'nin üyeliğini geciktirmesini şimdi Türkiye ödüyor ama biz de ödüyoruz" dedi ve Türkiye şu anda AB'de olsaydı durumunun daha farklı gelişmiş olacağını söyledi.

        5 Yıldız Hareketi milletvekillerinden Manlio di Stefano da taziyelerini dile getirdiği saldırının Kürt halkını vurduğunu savundu. Di Stefano, bu saldırıyı düzenleyenlerin büyük Türk halkının birliğini ve barış arayışını bozamayacağını ifade etti.

        Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia milletvekillerinden Rocco Palese ise "7 Ocak'ta Paris'teki terör saldırılarının ardından hepimiz 'Ben Charlie'yim' dedik. Şimdi ben de bu saldırıdan sonra 'Ben Kürdüm' demek istiyorum. Saldırıdan dolayı Türk halkına taziyelerimi iletiyorum" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ