Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Biden'ın aday olmaması Clinton'ın önünü açtı

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 2016 başkanlık seçimlerinde aday olmaması demokratların güçlü adaylarından Hillary Clinton'ın önünü açtı.

        ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağı aylardır tartışılan 72 yaşındaki Biden, uzun süredir merak konusu olan kararını açıkladı. Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen ve ABD Başkanı Barack Obama'nın da yer aldığı basın toplantısında aday olmayacağını duyurdu.

        Biden'ın kararında oğlu Beau'nun geçen mayıs ayında beyin kanserinden hayatını kaybetmesi de etkili oldu. Zira Biden, kararını açıklarken, "Aile olarak bu kederli süreci yaşarken, başkanlık yarışında gerçekçi bir kampanya girişiminde bulunmak için pencerenin kapandığını, en başından beri ve defalarca diğerlerine söyledim. Bunun kapandığı sonucuna vardım" diye konuştu.

        Hakkında ABD medyasında kesinlikle aday olacağına dair çok sayıda haber çıkan ABD Başkan Yardımcısı Biden, kararıyla siyasi analistlerin tahminlerini ve haberlerini de boşa çıkardı.

        George Washington Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Chris Arterton, Biden'ın aldığı kararda oldukça zorlandığını dile getirirken, "ABD Başkan Yardımcısı için çok zor bir karardı çünkü her zaman 'başkan olma' rüyası vardı" dedi.

        Arterton, "Biden'ın kararı en çok Hillary Clinton'a fayda sağlayacak. Biden'ı destekleyeceklerini söyleyen seçmenlerin büyük çoğunluğu şimdi Clinton'a yönelecek" ifadesini kullandı.

        Kansas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Robert Rowland da Biden'ın kararının demokratlar arasında Clinton'ın "onaylanması" anlamına gelmeyeceğini belirterek, "Ancak kararın kesinlikle Hillary'ye yarışta yardımı olacaktır. Biden, Clinton'la hemen hemen aynı seçmen tabanı için yarışıyordu. Dolayısıyla Biden'ın dahil olmaması potansiyel çatışmayı engelledi" değerlendirmesinde bulundu.

        Dayton Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Dan Birdsong, Biden'ın adaylığının parti içindeki dinamikleri değiştirebileceği, ancak yarışa katılmamasının ise kendisine destek verenleri Clinton'a yaklaştıracağı görüşünü dile getirdi.

        California Üniversitesi Siyaset Bilimi ve İletişim Çalışmaları öğretim üyesi Prof. Dr. Lynn Vavreck ise demokratlar içerisinde Clinton'ın zaten güçlü bir aday olduğuna ve kampanyasının sağlam temeller üzerine dayandığına işaret etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ