Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Vatikan'da ikinci köstebek skandalı

        İtalya'da 5 Kasım'da satışa çıkacak yazar Emiliano Fittipaldi'nin "Avarizia" ve gazeteci-yazar Gianluigi Nuzzi'nin "Via Crucis" kitaplarının "Papa'nın sırlarını açık edeceği" gerekçesiyle, Vatikan'a ait gizli belgelerin sızdırılmasına yönelik yürütülen "köstebek" soruşturmasında iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

        Vatikan'ın basın merkezinden yapılan açıklamada, Vatikan jandarmasının, hafta sonu eski komisyon sekreteri İspanyol Monsenyör Lucio Angel Vallejo Balda ve sivil görevli Francesca Immacolata Chaouqui'yi gözaltına alındığı belirtildi.

        Açıklamada, Chaouqui'nin ve Balda'nın sorgulandıkları, ancak Francesca Immacolata Chaouqui'nin tutuklanması için yeterli delil bulunmaması ve yargı makamlarıyla soruşturma çerçevesinde işbirliği yapmayı kabul etmesi üzerine serbest bırakıldığı kaydedildi.

        Papa Franciscus'un gelişmelerden haberdar edildiği ve olayın şüphelilerin gözaltına alınmasına onay verdiği de basına yansıdı.

        Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, kitapları, "Papa'nın güvenine çok ciddi bir ihanet" sözleriyle nitelendirdi.

        Bu arada, Balda'nın yakın olduğu Opus Dei tarikatı, İspanyol din adamının adının skandala karışmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ve derin üzüntü duyduklarını açıkladı.

        İLK SKANDALDA DA AYNI İSİM

        Katolik dünyasının merkezi Vatikan, 3 yıl önce de "Vatileaks" skandalıyla sarsılmıştı. Vatikan'a ait gizli belgeler gazeteci Gianluigi Nuzzi'ye ulaşmış ve Nuzzi'nin yazdığı kitapla skandal patlak vermişti.

        Vatikan'da o dönem Papa 16. Benediktus'un sivil özel yardımcısı Paolo Gabriele, Papa'ya ait çok sayıda gizli yazışmayı gazeteci Nuzzi'ye sızdırmakla suçlanmış ve yargılanmıştı.

        Yargılamada suçlu bulunan Gabriele, iki aya yakın süre cezaevinde tutulmuş, ardından ev hapsine alınmış, daha sonra da Papa'nın affetmesiyle serbest kalmıştı.

        Gabriele'nin sızdırdığı belgelerle gazeteci Nuzzi'nin, "His Holiness: Pope Benedict XVI's Secret Papers (Papa Hazretleri: Papa 16'ncı Benedikt'in gizli yazışmaları" adlı kitabı yayımlanmıştı.

        Öte yandan, Vatikan'da geçen ay Rahipler Meclisi (Sinod) toplantıları sırasında 13 kardinalin yazdığı gizli mektup basına yansımış, bu olay da Vatikan'ın yakın tarihte yaşadığı bir başka "belge sızıntısı" olarak kayıtlara geçmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ