Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 13 Kasım’ın ‘Beynine’ Şafak Operasyonu

        GAZETE HABERTÜRK/Mustafa Alkan

        FRANSA’da 132 kişinin öldüğü, 400’e yakın kişinin yaralandığı 13 Kasım terör saldırılarının ardından operasyonlar sürüyor. Fransa’daki 115 bin güvenlik görevlisi dün ilk kez teröristlerle sıcak temas sağladı. Paris Savcısı François Molins, şehrin banliyölerinden Saint Denis’te gerçekleştirilen ve 2 kişinin öldüğü operasyonlarla ilgili basın toplantısı düzenledi ve Saint Denis’teki “terör hücresinin” çökertildiğini söyledi. Operasyonda 8 kişinin gözaltına alındığını belirten Savcı Molins, bu kişiler arasında Paris saldırılarına katılan Salah Adeslam ve saldırıları organize ettiği sanılan Abdelhamid Abaaoud’un bulunmadığını ifade etti.

        Ancak Molins, operasyonun gerçekleştiği binada molozların altında henüz kimliği tespit edilmemiş ceset parçaları olduğunu da aktardı. Savcı, operasyonların Abaaoud’un Saint Denis’te saklanıyor olabileceği yönünde alınan istihbarat üzerine başlatıldığını da kaydetti ve “Abaaoud hâlâ Fransa’da olabilir” dedi. Molins’in açıklamasına karşın Washington Post Gazetesi operasyon sırasında Abdelhamid Abaaoud’un öldürüldüğünü iddia etti. Saldırıda ölenlerin kimlikleri, yapılacak DNA testi ile belirlenecek.

        SALDIRILAR ÖNCESİ ‘BAŞLIYORUZ’ MESAJI

        Savcı Molins, yaklaşık 1 saati bulan çatışmalarda güvenlik güçlerinin 5 bin civarında mermi ateşlediği bilgisini de verdi. Cuma günkü Paris saldırılarına dair devam eden soruşturma hakkında da bilgi veren Molins, polisin bulduğu telefonlardan biri ile Bataclan Konser Salonu’na saldıranlardan birinin “Yola çıkıyoruz ve başlıyoruz” mesajını gönderdiğinin tespit edildiğini söyledi.

        Yerel saatle 04.20’de bomba ve yoğun silah sesleriyle başlayan operasyon, zaman zaman dursa da 7 saat sürdü ve 11.33’te tamamlandı. Fransız güvenlik güçlerinin kuşattığı binada, 13 Kasım saldırılarını planlayan isim olan Abdelhamid Abaaoud (28) ve Fransız polisinin aradığı Salah Abdeslam’ın (26) da bulunduğu iddia edilmişti. Polisin operasyonu sırasında bir kadın terörist üzerindeki bombayı patlatarak intihar etti.

        Bu kadının IŞİD teröristi Abaaoud’un yakını olduğu iddialar arasında. Bir başka iddia da bu kişinin Abaaoud’un eşi oldu... Operasyonda 1 kişi de Paris polisinin keskin nişancıları tarafından öldürüldü. Ölen her 2 kişinin kimlikleri de açıklanmadı. Binada bulunan 3’ü terör şüphelisi 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında daireyi bu kişilere kiralayan kişi de bulunuyor. Operasyonda 5 polis de hafif yaralandı. Operasyonun tamamlandığının açıklanmasından dakikalar sonra “Kilisede terörist var” ihbarı üzerine Saint Denis Kilisesi’ne baskın düzenlendi.Kilisenin kapısını kırarak içeri giren polis kimseyi bulamadı.

        PUTİN’DEN DESTEK

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Devlet Başkanı François Hollande, IŞİD ile mücadelede iki ülkenin askeri birlikleri ve özel servislerinin eylemlerinin koordine edilmesi konusunda anlaştı. Kremlin’den yapılan açıklamada, iki ülke liderlerinin bu anlaşmaya Fransa’nın inisiyatifiyle gerçekleşen telefon görüşmesi sırasında vardıkları belirtildi.

        ÖLENLERİN 5'İ MÜSLÜMAN

        PARIS Savcılığı, saldırılarda ölen 132 kişinin kimliklerinin tespit işleminin tamamlandığını, kayıp veya kimliği belirsiz kişi kalmadığını açıkladı. Buna göre ölenler arasında 5 Müslüman da bulunuyor. Tunus asıllı kafe çalışanı Houda Saadi (35) ile ablası Halime Saadi (36) saldırılar sırasında bir kafede Houda’nın doğum gününü kutluyordu. Kafe ve restoran saldırılarında ölen Cezayir asıllı Djamila Houd (41) ise bir mağazanın resepsiyon görevlisiydi. Eczacı Asta Diakite (21) ise Fransız futbolcu Lassana Diarra’nın kuzeniydi. Faslı Muhammed Amine Ibholmobarak bir mimar, Kheireddine Sahbi ise bir keman sanatçısıydı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ