Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Rusya'nın bu hareketi NATO ve Türkiye'ye karşı bir hamle"

        Putin'inyeni planını Rusya'nınTürkiye ve NATO'ya karşı yeni bir hamlesi gibigören uzmanlar, bu adımın YukarıKarabağ sorununun çözüm sürecinive Kafkasya'da barışı hakim kılma çabalarını zedeleyici bir girişim olarak değerlendirdi.

        Uzmanlar, Putin'in kararının Ermenistan'a özgüven kazandıracağı ve bu ülkenin Türkiye ve Azerbaycan'a karşı yürüttüğü saldırgan ve işgalci politikalarını güçlendireceği konusunda hemfikir.

        "RUSYA'NIN BU HAREKETİ NATO VE TÜRKİYE'YE KARŞI BİR HAMLE"

        Özyeğin Üniversitesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mesut Hakkı Caşın, yaptığı açıklamada,"Rusya'nın bu hareketini hem NATO'ya hem de birliğin güney kanadında olan Türkiye'ye karşı bir hamle olarak düşünebiliriz. Yani bu, 'siz Malatya'ya radarı koyduğunuz zaman ben de S-300'leri koyarım'anlayışıdır" değerlendirmesinde bulundu.

        "SİSTEM ERMENİSTAN'A ÇOK CİDDİ BİR HAVA SAVUNMASI GARANTİSİ SAĞLAR"

        Caşın, Rusya'nın askeri gücüdikkate alındığında, ortak hava savunma sisteminin hayata geçirilmesini "Rusya için çok kolay bir hadise"olduğunu savunarak,"Ben şu an o sistemin aktif olduğunu düşünüyorum" dedi.

        Söz konusu sistemin teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Caşın şöyle devam etti:

        "Bu sistem, ortak ve yüksek irtifada Ermenistan'ı hem Türkiye'den hem de Azerbaycan'dan gelebilecek hava saldırılara karşı, hem erken uyarı mekanizması olacakhem de onları vurma yeteneği verecektir. Yani Ermenistan'a çok ciddi bir hava savunması garantisi sağlar. Buna Karadenizde dâhil."

        Rusya ve Ermenistan'ın böyle bir işbirliğine gitmesinin tek nedeninin Türkiye olmadığının altını çizen Caşın, etkili nedeninRusya'nınhiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin ve NATO'nun Kafkasya'ya girmesini istememesi oluğunu ilerisürdü.

        Çaşın, "Dolayısıyla buradaki mücadele, Rusya ile NATO ve ABD arasındaki bir mücadele olarak algılanabilir"diye konuştu.

        "RUSYA BU SİSTEMİ SURİYE'DE TEST ETTİ"

        Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Mehmet Şahin,Ermenistan'a kurulacakbu yeni hava sistemini, Rusya'nın etki alanını korumaya yönelik bir hamle olarak yorumladı.

        Suriye'de Esed'inneredeyse tamamen Rus hava sistemi sayesinde ayakta kaldığını savunan Şahin, "Aslında biz Rus hava sisteminin Suriye'de çok etkili olduğunu gördük. O açıdan bu sistemi Suriye'de test etmiş oldu. Şimdi Rusya bunun bir benzerini de gücünü artırmak için Ermenistan üzerinden Kafkaslar'da yapmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

        "ERMENİSTAN'IN TÜRKİYE'YE YÖNELİK SALDIRGAN POLİTİKALARI ARTACAK"

        Kafkasya Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (QAFSAM) Başkanı Dr.Araz Aslanlı, Rusya'nın Ermenistan'da bir askeri üssesahip olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaKolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü çerçevesinde askeri işbirliğinin de bulunduğuna dikkatiçekti.

        Putin'in talimatında,"Kafkasya bölgesinin kolektif güvenliğinin sağlanması adına Ermenistan ile bölgesel ortak hava savunma sistemininkurulması" ifadelerinin geçtiğinikaydeden Aslanlı,Ermenistan ile Rusya arasında direkt sınır ve dolayısıyla ortak hava sahası olmadığına işaret etti.

        "ERMENİSTAN'LA SORUNLARI BULUNAN KOMŞU ÜLKELER AÇISINDAN TEHLİKE"

        Avrasya Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (ATSAM) BaşkanıDr.Hatem Cabbarlı,Rusya'nın Ermenistan'da kuracağı hava savunma sisteminiABD'nin Doğu Avrupa'da kurmak istediğini benzer sistemlere karşı bir adım olarak değerlendirdi.

        Cabbarlı, "Sistemin kontrol merkezinin Erivan'da mı yoksa Rostov'da mı olacağı, ateş emri kararının kimde olacağı, hangi tehlike karşısında emir verileceği henüz belli değil. Bu da Ermenistan'la sorunları bulunan komşu ülkeler açısından tehlike oluşturuyor" uyarısında bulundu.

        "BÖLGEDEKİ DURUMU DAHA DA GERGİNLEŞECEK"

        Emekli Yarbay Üzeyir Ceferov, Rusya'nınGüney Kafkasya'daki tek müttefiki Ermenistan'a yapacağı her türlü desteğin Azerbaycan'ı olumsuz etkileyeceğini belirtti.

        Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını 20 yıldan fazladır işgal altında tuttuğunu hatırlatan Ceferov, Erivan yönetiminin Moskva'nın desteği olmadan buna cesaret edemeyeceğini ve başaramayacağını öne sürdü.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ