Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da erken seçim çağrısı

        Güçlü Mısır Partisi Sözcüsü Ahmed İmam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısır'ın durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğini ve bu şartlarda erken cumhurbaşkanlığı seçimine gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

        Bir televizyon programında konuşan Ebu'l Futuh, ülkenin kurtuluşu için erken seçim çağrısında bulundu, "erken seçimler, siyasi başarısızlıkla mücadelenin demokratik ve barışçıl yoludur" ifadesini kullandı.

        Ebu'l Futuh erken seçim çağrısının sebebini ise "siyasi alandaki başarısızlık, insan haklarına saygı gösterilmemesi, hapishanelerde 40 bin siyasi tutuklunun bulunması, bunlardan bazısının ihmal nedeniyle ölmesi, ülke için gerçek bir tehlike oluşturan Hedasi Barajı sorununun çözülmemesi" olarak açıkladı.

        Ebu'l Futuh ayrıca, "Sisi'nin oluşturduğu korku cumhuriyeti ve güvenlik güçlerinin uygulamaları nedeniyle insanların muhaliflerle bağlantıya geçmekten çekindiğini" savundu.

        Dün de eski cumhurbaşkanı adayı Eymen Nur ile eski Uluslararası İşbirliği Bakanı Amr Derrac'ın da aralarında bulunduğu siyasetçi ve akademisyenlerden oluşan 9 Mısırlı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mısırlılar vatanı kurtarmaya çağrılmıştı.

        Mısır'da demokratik yollarla iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden alınmasından bu yana, ülkede yaşanan sıkıntılara çözüm bulunması için pek çok girişimde bulunuldu.

        Mısır'da 3 Temmuz'da askerin yönetime müdahalesinin ardından dönemin Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığını, seçimlere kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'un geçici cumhurbaşkanlığına getirildiğini belirterek, bir yol haritası açıklamıştı.

        Yol haritasına göre, önce parlamento ardından da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktı ancak Mansur, Ocak 2014'te yaptığı açıklamada, yol haritasında değişikliğe gidildiğini, cumhurbaşkanlığı seçiminin öne alındığını duyurmuştu.

        Yurt dışında 15-19 yurt içinde 26-28 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerde Sisi ile Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi yarışmıştı. Sisi, seçimlerde 23 milyon 780 bin 104 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ