Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Başbakan Ahmet Davutoğlu: AB ile vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı DonaldTusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Cloude Junckergerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız. AB ile Vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu" dedi.

        AB KONSEYİ BAŞKANI: TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR EURO'LUK DESTEK VERİLECEK

        AB Konseyi Başkanı Tusk, yaptığı açıklamada "AB-Türkiye anlaşması 2016'da uygulanacak. Müzakerelerde 17. başlık açılacak. Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk destek verilecek. Bu basit bir ticari anlaşma değil, insanlarla ilgilidir. Mülteci sorunu AB ve Türkiye'nin sıkı işbirliğiyle çözülebilir" dedi.

        AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI: VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ..

        Tusk'un ardından konuşan Avrupa Komisyonu BaşkanıJuncker şunları söyledi:Sığınmacı konusu üzerinde ortak bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardık. Türkiye ile olan ilişkilerimize çok daha geniş açıdan bakmalıyız. Yeni fasılların açılması süreci önümüzdeki haftalarda yürüyecek. AB ve Türkiye arasında sıkı bir işbirliği olmalı. Türkiye'de 2 milyondan fazla sığınmacı var. Takdirlerimizi iletiyoruz. 3 milyar Euro'luk destek sağlayacağız. Çok başarılı bir toplantı geçirdik.Vize serbestisi sürecinin 2016'da başlayacağına inanıyorum. Vize serbestisine ilişkin yapılması gerekenler var. Türkiye'deki mültecilerin yeniden konumlandırılması üzerinde bir anlaşmaya vardık.

        DAVUTOĞLU: 3 MİLYAR EURO TÜRKİYE'YE DEĞİL SIĞINMACILARA VERİLMEKTEDİR

        Başbakan Davutoğlu "Bu 3 milyon Euro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak. Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak" dedi.

        "14 ARALIK'TA 17. BAŞLIK AÇILACAK"

        Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        Bugün çok tarihi bir toplantı yaptık. Türkiye'nin AB'ye katılım süreci canlandırılacak. Her yıl 2 zirve yapmaya karar verdik. Vize serbestisi çalışmaları önümüzdeki yıl tamamlanmış olacak. 14 Aralık'ta 17. başlık açılacak.

        "SIĞINMACILAR KONUSUNDA ORTAK PLANDA ANLAŞMA SAĞLADIK"

        Sığınmacılar konusunda ortak planda anlaşma sağladık.Türkiye bu insani sorunu çözmek için çalışmalarını sürdürecek. Bu 3 milyon Euro Türkiye için değil Suriyeli mülteciler için harcanacak. Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak.

        "AB İLE VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA BİR TAKVİM ORTAYA KONDU"

        11 yıl sonra böyle bir zirvenin tertip edilmesi katılım müzakerelerine büyük bir ivme katmaktır.

        AB ile Vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu. 2016 yılının mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB'nin de yapacakları var.

        SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

        Hiç kimse Suriye'deki konuyla ilgili bir garanti veremez. Göçmen sayısı azalacak diyemeyiz. Hiç kimse Suriye'deki trajedi konusunda bir söz veremez. Ancak Türkiye ortak eylem planındaki taahhütlerini yerine getirecek.

        "VİZE SERBESTİSİ DEVREYE GİRERSE..."

        Türkler AB'ye katılmak istiyor. Bu katılım her iki tarafın çabalarının sonucu olacaktır. Vize serbestisi devreye girerse toplumun beklentisi artar. Bizim hükümetimiz reform hükümeti olacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ