Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Başbakan Davutoğlu KKTC'de Akıncı ile buluştu

        HABERTURK.COM

        Akıncı'nın sözlerinden satırbaşları şöyle

        Rahmetli Denktaşla birlikte başlayan müzakerelerin üzerinden 50 yıl geçti. Biz de yarım yüzyıldır süren sorunu çözmek için büyük çaba sarf ediyoruz. AB ile yeni fasıl açılacak olması bizi yakından ilgilendiriyor.

        http://www.haberturk.com/canliyayin

        Başbakan Davutoğlu toplantıda şöyle konuştu,

        Önümüzdeki dönemlerde KKTC'ye her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Müzakereleri çok kapsamlı olarak ele aldık. Görüşlerimizi paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konudaki tutumu açıktır. Barışçıl adil bir çözüme ulaşması için her türlü çözüme varız. İki kurucu devlet temelinde birlikte yaşamın güzel bir örneğini sergilemek herkesin ortak hedefidir. Kıbrıs'ta yürüyen müzakerelerin olumlu bir süreçte olduğu aşikar. Bu müzakerelerde her zaman KKTC'nin ve Akıncı'nın yanında yer aldık ve alacağız. Temmenimiz o ki 2004 yılında muhtemel bir çözüme hayır diyen Rum Kesimi çözüme katkı sunsun, kaybedilen 11 yıldan sonra bu adada birlikte bir yaşam kurulsun.

        Doğu Akdeniz coğrafyası son dönemlerde sorunlarla birlikte gündeme geliyor. Suriye'deki iç savaşla birlikte Doğu Akdenizi bu noktaya getirmiştir. Kıbrıs sorununun çözülmesi Doğu Akdeniz'i bambaşka bir sürece sokacaktır. AB-Türkiye ilişkilerindeki olumlu hava Ada'ya da yansıyacak.

        Buradaki çözüm ortamı AB ve tüm coğrafyaya yansıyacaktır.

        İyi ve kötü tüm anlarda Türkiye'nin KKTC'nin yanında olduğunu ifade etmek isterim.

        Akıncı çözüme ne kadar yakınız sorusuna şöyle yanıt verdi:

        Bir çok konuda önemli ilerlemeler var. Şu anda mülkiyet konusuna yoğunlaştık. Toprak ve garanti konusunu en sona bıraktık. Garantör meselesi üç garantör ülke ile birlikte bir platformda gerçekleşecek. Bu yüzden onu en sona bıraktık.

        Günün sonunda tüm başlıkları aşabileceğimizi düşünüyorum. Tünelin sonundaki ışığın görülebileceğini umuyorum.

        Davutoğlu, Kıbrıs sorununda güçlü bir siyasi irade çok önemli. 2004 yılında çok zor şartlarda güçlü bir irade sergilediler ve KKTC evet yanıtını verdi. Ancak aynı iradeyi Güney Kıbrıs'ta göremedik. Ancak bu sefer olumlu bir netice alacağımızı düşünüyoruz.

        Asrın Projesi hakkında, bunun bir barış projesi olduğunu ifade ettik, hayal gerçek oldu. Altyapı çalışmalarına ihtiyaç var. Ek bir yapıyla suyu sağlıklı bir şekilde vereceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ