Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Ya yanlışlıktır ya da dezenformasyon'

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        SURİYE, önceki akşam ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait 4 savaş uçağının Suriye ordusunun Deyrizor’daki askeri kampını vurduğunu açıkladı. Suriye, koalisyon güçlerinin bu ilk doğrudan saldırısında, kampa 9 füze attığını, 3 askerinin öldüğünü, 13 askerin ise yaralandığını açıkladı ve olayı ‘provokasyon’ olarak niteledi.

        DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Steve Warren ise “Deyrizor’un bahsedilen bölgesinde hiçbir saldırı düzenlemedik. Vurduğumuz bölgede insan yoktu. Sadece petrol kuyularını vurduk” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk da dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin, iddia edildiği gibi Suriye’nin Deyrizor’da askeri üssünün olduğu bölgeyi çevreleyen 55 km alan içinde herhangi bir hava operasyonu gerçekleştirmediğini açıkladı. Suriye’de yaşanan bu kritik gelişmeyi uzmanlara sorduk. İşte uzmanların değerlendirmeleri:

        Ercan Çitlioğlu - Başkent Üniversitesi

        'Amerika’nın ilk kazası değil’

        KOALISYON güçlerinin Suriye ordusuna mensup bir tesisi bilerek vurduğu görüşünü taşımıyorum. Böylesi bir olay, Suriye’deki iç savaşı çok daha farklı bir boyuta taşır. Böyle bir olay gerçekleşse bile bunun yanlışlıkla yapılmış olma ihtimali daha yüksek. ABD’nin daha önce Irak ve Afganistan’da yanlışlıkla sivil hedefleri bombaladığının örnekleri var. Suriye’nin de bunu Rusya’nın oradaki varlığını daha değişik bir boyuta taşıma açısından kullanmak isteyeceği açık.

        Armağan Kuloğlu - Emekli Tümgeneral

        ‘ABD işbirliği ararken Esad’ı vurmaz'

        ULUSLARARASI koalisyon şu ana kadar DAEŞ ile mücadele çerçevesinde operasyon yürütüyordu. Kürt bölgesine yönelik bir tehdit ortaya çıkarsa ancak o zaman Esad güçlerini vurabilir. Onun haricinde ABD’nin ve koalisyon güçlerinin Esad güçlerine karşı bir operasyon yapacağını sanmıyorum. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Esad ordusuyla DAEŞ ile mücadelede işbirliği yapılabileceği sinyalini verdi. Dolayısıyla ya yanlışlık olmuştur ya da yanlış anlaşılma vardır.

        Uluç Özülker - Emekli Büyükelçi

        ‘Esad’ın dezenformasyonu’

        KOALISYON güçlerinin derdi DAEŞ’le mücadele ve muhaliflerin ayağa kaldırılması. Koalisyon güçlerinin Esad’ı vurması mümkün değil. Tabii olaylar netleşmeden yorum yapmak çok zor ama kesin olan bir şey var, eğer koalisyon böyle bir şey yapmışsa bu akıl dışıdır. Bana bu olan dezenformasyon gibi geliyor

        Metin Gürcan - Güvenlik Uzmanı

        Hedef tespitte hata olabilir

        KOALISYON güçlerinin, Rusya’nın, Suriye’nin saldırıları aynı bölgede yoğunlaştıkça hedef analizinin koordineli yapılmasının önemi ortaya çıkıyor. Burada ABD tarafından kasıtlı bir hamle yapıldığını düşünmüyorum. Bu olayı, koordinasyon ve işbirliği hatası olarak görüyorum. Sahada bu işbirliği kurulamazsa bu tür olaylar çok yaşanır. Suriye’nin Rusya’yı sıcak savaşa çekmesi ya da ABD’nin kasıtlı vurduğu tezlerinin yanlış olduğunu düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ