Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa'lı Türkler seçimden kaygılı

        Fransa'da geçtiğimiz Pazar günü yapılan eyalet, bölge seçimlerin birinci turunda radikal sağcı yabancı ve İslam karşıtı Ulusal Cephe Partisi (Front National) kazanması Fransalı Türkleri hareketlendirdi.

        Özgürlüklerin kısıtlanması, yabancılara karşı ayrımcılığın artmasından endişe duyan 12 Türk sivil toplum dernek üyeleri 8 Aralık Salı akşamı Strasbourg'ta bir cafe'de yapılan basın toplantısına katıldı.

        Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi olan 'Cumhuriyetçiler Partisi' Strasbourg Teşkilat üyesi David Sağlamer'in düzenlediği basın toplantısınaTürk dernekleriyle beraber yerel Fransız basını ilgi gösterdi.

        Parti üyesi David Sağlamer, Aşırı sağın ilk tur seçimlerinden zaferle çıkması hepimizi korkuttu. Böyle bir sonuç beklemiyorduk. Fransa'da yanlış politikaların sonucu bu duruma gelindi dedi.

        Önümüzdeki Pazar günü 13 Aralık tarihinde yapılacak ikinci tur seçimlerinde yine aşırı sağ kazanırsa cumhuriyet değerlerin ortadan kaybolacağı, özellikle göçmen ve yabancıların özgürlükleri kısıtlanacak. Ülkede yaşayan 6,5 milyon Müslümana yönelik baskıların artmasından korktuklarını belirtti.

        'RADİKAL SAĞCI PARTİYE ŞANS VERİLMEMELİ'

        Aşırı sağ 'Front National' partisin seçimleri kazanmaması için ülkede yaşayan 613 bin Türk vatandaşı içinde 350 bine yakın Türk kökenli seçmen var. Fransa'nın kuzey doğusu 'Alsas' bölgesinde yaşayan 160 bin Türk içinde 86 bin seçmen bulunuyor. Türk toplumu demokratik hakkını kullansın. Büyük bir oy potansiyeli. Muhakkak sandığa gitsin. Oy kullansın. Birinci tur seçim sonuçlarında Marine Le Pen'in partisi 'Ulusal Cephe' sandıktan birinci çıkarken yakın takipçisi biz ' Cumhuriyetçiler' ikinci olduk. Türk seçmenin oylarıyla seçimlerin ikinci turunu kazanmak istiyoruz. Türk toplumun oylarıyla dengeler değişebilir. Radikal sağcı partiye şans verilmemeli diye konuştu'. Strasbourg'un Mutzig ilçe belediye encümeni 'Cumhuriyetçiler' partisinden Ömer Demir ise ' basın toplantısın hedefi Fransalı Türkleri seçime teşvik etmek. Siyasete duyarlı olmalarını istiyoruz. Fransa siyasetinde artık Türkler figüran olmamalı'. Dernek temsilcileri Ayşe Taşkın ve Selma Yıldırım ' ülkede giderek Müslümanlar dışlanıyor. Ayrımcılık hadsafhada. Aşrı sağ kazanırsa yabancıların durumu daha kötüye gidecek. Neden bir Fransız vatandaşı gibi muamele görmüyoruz. 2014 yılına kadar her şey normaldi. Hiciv dergisi 'Charlie Hebdo' ve Fransa'da yaşanan radikal dinci terör saldırıları sonrası durum değişti. Müslümanlara yönelik ayrımcılık, baskılar her alanda arttı. Tenimiz esmer saçımız siyah veya giyim tarzımız değişik olduğu için dışlanıyoruz diye tepkilerini dile getirdiler.'

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ