Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ‘Tarih yazdım ama ölüm getirdi’

        GAZETE HABERTÜRK

        Tunus’un başkenti Tunus’ta belediye kadın zabıtası Faida Hamdi, 17 Aralık 2010’da seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin sebze tezgâhına el koyarken yüzüne tokat atmış, genç satıcı bunu protesto etmek için kendini yakarak intihar etmişti. “Arap Baharı”nın fitilini ateşleyen tokadı atan Faida Hamdi, 5 yıl sonra ilk kez konuştu ve “Bazen bütün olanlardan kendimi sorumlu tutuyorum. Ben de o gün o tezgâha el koyarak bir tarih yazdım. Ama Tunus her zamanki gibi acı çekiyor. Bölgeye ve ülkeme baktığımda pişman oluyorum. Ölüm her yerde kol geziyor. Aşırıcılık aldı başını gitti. Güzel insanlar ölüyor. Ama yoksulluk aynen sürüyor” dedi.

        17 ARALIK 2010

        Tunus’ta seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin kendini ateşe vererek intihar etmesinin ardından; ülkedeki adaletsizlik, işsizlik, yoksulluk ve siyasi elitin yolsuzlukları büyük gösterilere yol açtı. Polisin göstericilere müdahalesi, protestoların dozunu daha da artırdı. Gösteriler 4 hafta sürdü. Tunuslular buna “Yasemin Devrimi” adını verdi.

        14 OCAK 2011

        Tunus’taki gösterilerin önü alınamadı. Tunuslu generaller “Sizi daha fazla koruyamayız” deyince, ülkeyi 24 yıldır yöneten Zeynel Abidin Bin Ali ülkeyi terk etti. Ülkede nefret edilen First Lady Leyla Trabelsi’nin, kaçarken ülkenin merkez bankasının altın rezervini boşalttığı ortaya çıktı.

        11 ŞUBAT 2011

        Tunus’taki Yasemin Devrimi gösterileri, Mısır’da ülkeyi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek’e karşı gösterileri tetikledi. Kahire’deki Tahrir Meydanı’nı haftalarca terk etmeyen göstericilere karşı güvenlik güçleri silaha başvurdu. Yüzlerce gösterici öldü. Ancak Mübarek 11 Şubat’ta istifa etti ve tutuklandı.

        15 ŞUBAT 2011

        Mısır’daki gösteriler, komşu Libya’ya sıçradı. Yüz binler, başkent Trablus ve Bingazimeydanlarını doldurdu. Kaddafi de göstericilere karşı güç kullandı. Yüzlerce gösterici öldü. Ama müdahale işe yaramadı ve Bingazi 3 gün içinde muhaliflerin eline geçti.

        14 MART 2011

        Bahreyn’in Şii çoğunluğu, Sünni emir Ali Halife’ye karşı ayaklandı. Ancak Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Bahreyn’e zırhlı araçlarını ve askerlerini gönderip Bahreyn’in Iran uydusu bir ülke haline gelmesini engelledi.

        17 MART 2011

        Kaddafi’nin güçleri Bingazi’ye yaklaşınca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi harekete geçti ve Libya’yı uçuşa yasak bölge ilan etti. 2 gün sonra NATO savaş uçakları Libya ordusunu bombalamaya başladı.

        18 MART 2011

        Suriye’de protestolar patlak verdi. Rejim aleyhtarları, Deraa’da kitle gösterileri düzenledi. Beşar Esad rejiminin tepkisi sert oldu. Muhaberat, 3 binden fazla kişiyi işkence ile öldürdü. Bu kanlı bastırma operasyonu, ülkeyi iç savaşa sürükledi.

        3 HAZİRAN 2011

        Libya’da muhalifler Trablus’u ele geçirdi. NATO uçakları aylardır onları Libya ordu birliklerine karşı koruyordu. Kaddafi Ailesi’nin bir bölümü ülke dışına kaçarken, Kaddafi doğum yeri Sirte’ye gitti.

        3 AĞUSTOS 2011

        Devrimden sonra hapse atılan Hüsnü Mübarek, sedyeye bağlı olarak mahkemeye çıktı. Yanında ülkede nefret edilen 2 oğlu vardı. Arap dünyası ilk kez bir diktatörün yargılandığını görüyordu. 3 AĞUSTOS 2011

        21 AĞUSTOS 2011

        Yemen’de aylardır süren gösterilere rağmen istifa etmeyi reddeden Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, başkent Sana’daki sarayında bombalı saldırıya uğradı. Ülkeyi 22 yıl yöneten Salih yaralı kurtuldu, tedavi görmek için Suudi Arabistan’a uçtu. Dönüşünde istifa etti.

        20 EKİM 2011

        Libya’yı 41 yıl yöneten Muammer Kaddafi, Sirte’den kaçmaya çalışırken bir yolun altındaki su borusunun içinde kıstırıldı ve dövülerek öldürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ