Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya DSG Tişrin'i aldı, Fırat'ın batısına geçti

        Şefik DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        DAEŞ’in başkent ilan ettiği Rakka ile Türkiye sınırındaki Cerablus arasındaki bağlantıyı sağlayan en önemli nokta olan Tişrin Barajı’nı ele geçiren Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Fırat’ın batısına geçti. ABD’nin hava desteğiyle ilerleyen DSG’nin Kobani’nin 110 kilometre güneyindeki Tişrin Barajı’nı ele geçirdikten sonra yeni hedefi ise DAEŞ’in kontrolündeki Menbic kasabası oldu. Menbic, Türkiye sınırındaki Cerablus’a 38 kilometre mesafede bulunuyor ve DAEŞ’in bölgede elinde kalan son yerleşim yeri olduğu ifade ediliyor.

        İçinde YPG unsurlarının da olduğu DSG’nin Menbic’i de alması durumunda DAEŞ’in başkenti Rakka ile Türkiye sınırındaki Cerablus arasındaki bağlantı tamamen kesilmiş olacak. DSG’nin asıl hedefinin ise DAEŞ’in kontrolündeki Türkiye sınırında bulunan Cerablus olduğu belirtiliyor. Suriye’de başkent Rakka’dan sonra DAEŞ için en önemli noktalardan biri olan Cerablus’un batısında Kürtlerin denetiminde olan Afrin, doğusunda ise Kobani kantonları bulunuyor.

        ANKARA: YPG FİİLİ DURUM YARATMASIN

        Ankara, daha önce de yaptığı açıklamada Fırat’ın batısını ‘kırmızı çizgi’ olarak ilan etmişti. Türkiye, Fırat’ın batısında DAEŞ’in elinde bulunan Azez-Cerablus hattının güvenlikli bölge ilan edilmesini istemişti. ABD ve koalisyon ülkelerinin bu bölgede DAEŞ’in temizlenmesi için yaptıkları operasyonlar için de Türkiye, YPG’ye destek verilmemesini şart koşmuştu. Türkiye – Suriye sınırı boyunca bir Kürt koridoru oluşmasına karşı çıkan Türkiye, bölgenin DAEŞ’ten temizlenmesinden sonra YPG’nin fiili bir durum yaratmamasını ve buraya Türkmen ve Arapların yerleştirilmesini istiyor.

        RAMADİ ALINDI SIRA MUSUL’DA

        Geçen hafta başlattığı operasyonla Ramadi’yi DAEŞ’in elinden alan Irak ordusunun, kentin denetimini tamamen ele geçirdiği bildirildi. Dün Ramadi merkezindeki hükümet binalarına giren Irak askerlerinin, kentte tüm kontrol noktalarını hiçbir direnişle karşılaşmadan ele geçirdiği belirtildi. DAEŞ, geçtiğimiz yıl mayıs ayında Ramadi’ye girmiş ve kentin kontrolünü ele geçirmişti. DAEŞ’in elindeki Anbar’ın idari başkenti Ramadi’ye Irak ordusunun düzenlediği hava saldırılarında 2’si üst düzey 50 DAEŞ mensubunun öldürüldüğü açıklanmıştı. Daha çok Sünni Arapların yaşadığı Ramadi’de 400 DAEŞ militanı olduğu ve bunların da operasyon başladığında kenti terk ettikleri ifade edildi. Ramadi, DAEŞ’in Musul’dan sonra ikinci kalesi olarak biliniyor. Ramadi’yi DAEŞ’ten alan Irak ordusunun peşmerge güçleriyle birlikte Musul operasyonuna hazırlık yaptığı belirtildi.

        DEAŞ GERİLİYOR

        Ramadi ve Tişrin Barajı’nda peş peşe darbe alan- DAEŞ, 2014’te denetim altına aldığı toprakların yüzde 14’ünden fazlasını kaybetti. Geçen yıl Suriye rejimi de gerilerken, Bağdat ve Erbil yönetimleriyle Kürt güçler hâkim oldukları bölgeleri artırdılar.

        2015’TE KİMLER İLERLEDİ KİMLER GERİLEDİ?

        - Irak hükümeti 128.000 km2 kazandı (% 6)

        - Kuzey Irak Kürt Yönetimi 61.300 km2 kazandı (% 2)

        -PYD 15.800 km2 kazandı(% 186)

        -Suriyeli muhalifler 13.000 km2 kazandı (% 1)

        - DAEŞ 78.000 km2 kaybetti(% 14)

        -Suriye rejimi 30.000 km2 kaybetti (% 16)

        KAYNAK: IHS (İngiliz Düşünce ve Analiz Grubu)

        PALMİRA’NIN SEMBOLÜ TRAFALGAR’A TEKRAR DİKİLECEK

        Terör örgütü DAEŞ’in yıktığı Suriye’deki antik kent Palmira’nın önemli simgelerinden birinin 3 boyutlu kopyası Londra’daki Trafalgar Meydanı’na dikilecek. Örgütün geçen haziran ayında bombalarla yıktığı 2 bin yıllık Bel Tapınağı’nın ayakta kalan sütunlu yapısı Japon mühendisler tarafından ölçüleri alınarak 3 boyutlu yazıcı ile yeniden üretildi. Şanghay’da yüksek teknoloji ile üretimi devam eden kapı, gemiyle önce İtalya’ya getirilip son şekli verilecek. İngiltere’de teröre karşı direnişin bir sembolü olarak yükselecek olan 15 metrelik kapının aslı saldırılarda tahrip olmasına rağmen hâlâ tarihi tapınağın girişinde duruyor. Benzer bir kopyanın New York’taki Times Meydanı’na da dikilmesi planlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ