Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suudi Arabistan'dan sonra Bahreyn ve Sudan da İran'la ilişkisini kesti

        Bahreyn Enformasyon Bakanı İsa el-Hamadi, başkent Manama'da düzenlediği basın toplantısında, "Bakanlar Kurulu'nun, İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve İranlı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanınması yönünde karar aldığını" söyledi.

        Söz konusu kararın haftalık olağan Bakanlar Kurulu toplantısında alındığı kaydedildi.

        Suudi arabistan, dün, İranlı yetkililere büyükelçilik binalarının korunması yönünde çağrı yapmalarına rağmen göstericilerin binalara saldırmasının ve binalarda bulunan resmi belge ile malzemelerin yağmalanmasının engellenmediğini, bundan dolayı İran'la tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmuştu.

        SUDAN DA AYNI KARARI ALDI

        Sudan'ın, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığı bildirildi.

        Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Sudan Devlet Bakanı General Taha Osman el-Hüseyin, Suudi Arabistan 2'nci Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüşerek, ülkesinin İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve Sudan'ın Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını belirtti.

        Ülkesinin terörle mücadelede Suudi Arabistan'ın yanında yer aldığını aktaran Hüseyin'in, "Sudan, İran'ın bölgede mezhepçilik üzerinden yaptığı müdahalelerin yanı sıra Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluğuna yönelik saldırıları engelleme konusunda yetkililerin ihmalkar davranmalarını kınıyor" ifadelerine yer verildi.

        BAE İRANLI DİPLOMAT SAYISINI DÜŞÜRDÜ

        Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını azaltma kararı aldığı bildirildi.

        BAE resmi haber ajansı WAM'ın Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına dayandırdığı haberine göre, BAE, İran'la diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını azaltma kararı aldı.

        Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesinin ardından yaşanan gerginlik nedeniyle alınan bu karar kapsamında, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf ez-Zeabi'nin ülkeye geri çağrıldığı belirtilen açıklamada, "Bu olağanüstü adım, İran'ın Körfez ve Arap ülkelerinin içişlerine yönelik devam eden müdahaleleri kapsamında atıldı. Söz konusu müdahaleler son dönemde daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı" ifadelerine yer verildi.

        Şİİ DİN ADAMINI İDAM ETMİŞTİ

        Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

        ALMANYA'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

        Almanya’dan Suudi Arabistan ile İran arasında tırmanan gerilimin sona erdirilmesi yönünde çağrı geldi. Almanya’nın her iki ülkeye de diylog çağrısı yaptığını belirten hükümet sözcüsü Steffen Seibert,”Almanya olarak her iki ülkeye de ikili ilişkilerin düzeltilmesi için diyalog çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

        İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin başta Suriye krizi ve Yemen olmak üzere, bölgesel sorunların çözümü açısından önemine işaret eden Alman sözcü, ”Bu nedenle diplomatik kanalların açık tutulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

        SİLAH SATIŞI DURDURULMAYACAK

        Bir kaç gündür 47 kişinin idam edilmesi nedeniyle muhalefet partilerinin Suudi Arabistan’a Alman silahlarının satışının durdurulması yönündeki talepleri dikkate alınmadı. Alman Devlet Televizyonu ise “Silah satışının sınırlı” olduğunu düşünen hükümetin, Arabistan’a silah satışının durdurulmasını düşünmediğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ