Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB'den Yunanistan'a Schengen uyarısı

        Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Yunanistan'da göçmenlerin kayıtlarında, denetimlerinde, parmak izlerinin alınmasında ve evraklarının incelenmesinde eksiklerin olduğunu belirterek, "Gerekli adımlar atılmazsa ve Yunanistan'ın eksiklikleri devam ederse, diğer üye ülkeler Yunanistan'ın sınırlarının bir kısmını veya tamamını 6 aydan 2 yıla kadar geçici olarak kapatabilir" dedi.

        Dombrovskis, AB Komisyonu üyeleri toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Yunanistan'ın Schengen değerlendirme rapor taslağının görüşüldüğünü söyleyen Dombrovskis, "Avrupa, sığınmacı krizi ve bunun Schengen alanına etkileri nedeniyle görülmemiş sıkıntı içerisinde. AB'nin en önemli başarılarından biri olan Schengen korunmak zorunda" diye konuştu.

        Dombrovskis, Yunanistan'ın sınır kontrolü konusunda ciddi sorumluluklarını ihmal ettiğini ifade ederek, Yunanistan'ın, Schengen'in dış sınırlarının korunması konusunda daha fazla yapması gerekenler olduğunu vurguladı.

        Bugün görüşülen Yunanistan'ın Schengen değerlendirmesinin kasım ayında gerçekleştirildiğini hatırlatan Dombrovskis, "Bu değerlendirmede, Yunanistan'ın Türkiye ile olan kara ve deniz sınırı incelendi. Rapor, Yunanistan'da göçmenlerin kayıtlarında, denetimlerinde, parmak izlerinin alınmasında ve evraklarının incelenmesinde eksikleri bulunduğunu gösteriyor. Yunanistan'ın bu alanları düzenlemesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

        YUNANİSTAN'A 3 AY SÜRE

        Raporun değerlendirme komitesi aşamasından sonra bu şekilde kabul edilmesi halinde Yunanistan'ın gerekli düzenlemeleri uygulamaya koymak için 3 ay süresi olacağına dikkati çeken Dombrovskis, "Gerekli adımlar atılmazsa ve Yunanistan'ın eksiklikleri devam ederse, diğer üye ülkeler Yunanistan'ın sınırlarının bir kısmını veya tamamını 6 aydan 2 yıla kadar geçici olarak kapatabilir" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ