Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama’nın özel temsilcisi PYD’li yetkililerle görüştü

        Şefik DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ’le Mücadelede Özel Temsilci Yardımcısı Brett McGurk, cumartesi günü Kobani’ye giderek PKK’nın Suriye uzantısı PYD’li yetkililerle görüştü. McGurk, ziyaretinin “Bölgedeki insani durumu gözlemlemek ve yardım çalışmaları hakkında bilgi almak” amacını taşıdığını belirtti. HABERTÜRK’ün ulaştığı Kobani’deki kaynaklar, görüşmelerin DAEŞ’le mücadele kapsamında yapıldığını belirtti ancak görüşmenin detaylarıyla ilgili bilgi vermedi. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre görüşmelere YPG ve DSG’nin üst düzey askeri yetkilileri de katıldı. Cenevre görüşmeleri devam ederken gerçekleşen bu ziyaret tartışma yarattı. PYD, Cenevre’deki Suriye Barış Görüşmeleri’ne Türkiye’nin karşı çıkması üzerine davet edilmemişti.

        'OPERASYONLARIN YILDÖNÜMÜ'

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, McGurk’un ABD Savunma Bakanlığından yetkililerle gerçekleştirdiği ziyaret hakkında, “Ziyaret büyük oranda Kobani’de gerçekleştirilen operasyonların yıldönümünü anma sebebiyle gerçekleşti” ifadesini kullandı. Kirby, “McGurk ziyaretin şimdi yapılması gerektiğine inanıyordu. Irak ve Suriye’de DAEŞ’e karşı ilerleme gerçekleşiyor. Askeri olarak karada gelişmeler var” dedi.

        Böyle bir dönemde gerçekleşen ziyaretin ne anlama geldiğini uzmanlara sorduk:

        "PYD, DİREK MUHATAP OLDU"

        Doç. Dr. Süleyman Özeren, Strateji Uzmanı:

        “Üst düzey ABD’li bir yetkilinin bölgeye yaptığı ziyaret önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmelerde önemli bir rol oynayacak. Ziyaret, ABD’nin PYD’yi Türkiye’nin tanımladığından çok farklı bir noktada gördüğü anlamına geliyor. PYD Cenevre’ye davet edilmese de bu görüşme PYD’nin uluslararası meşruiyetini teyit etmiş oldu. ABD, Kobani çatışmaları sırasında verdiği lojistik desteği devam ettirecektir. PYD’nin, Batı’nın doğrudan muhatap aldığı bir aktör konumunda olduğunu gösteriyor.”

        "ABD VE RUSYA DESTEKLİYOR"

        Prof. Dr. Duygu Sezer, Doğuş Üniversitesi:

        “Bu ziyaret, Türkiye’nin Suriye politikasının istenilmeyen bir noktaya gittiği anlamına geliyor. PYD hem ABD hem de Rusya’dan destek alıyor. Özellikle Rusya’dan sonra PYD çok güçlendi. Bu tür açık yapılan gizli diplomatik temasların bir mesajı var. ABD Türkiye’den vazgeçemiyor olsa da Rusya’nın bölgedeki varlığı nedeniyle PYD ile ilişkilerini sürdürmek istiyor. Görüşme krize yol açsa da ABD, PYD’ye desteğini sürdürecektir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ