Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sivil katliamda Putin Esad'ı geçti

        Suriye’de DAEŞ terörüne karşı harekât başlattığını açıklayan Rusya’nın savaş uçaklarının yol açtığı sivil kayıplar rekor seviyeye ulaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Suriye’de ocak ayında Rusya’nın düzenlediği hava saldırılarında ölen sivillerin sayısının 679’u bulduğunu açıkladı.

        Örgüt, bu rakamın aynı dönemde Esad’a bağlı güçlerin sebep olduğu sivil ölümlerden daha fazla olduğunu bildirdi. Örgütün raporuna göre Esad güçlerinin saldırılarında ocak ayında 516 sivil yaşamını yitirdi. Raporda, ocak ayı içinde Rusya’nın hava saldırıları sonucu ölen sivillerin sayısının, DAEŞ’in öldürdüğü sivil sayısından 6 kat fazla olduğuna dikkat çekildi. DAEŞ saldırılarında 98 sivil hayatını kaybetmişti.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre barış görüşmeleri devam ederken Rusya ve Esad güçlerinin saldırıları durdurması gerektiğini söylemişti.

        ‘RUSYA’NIN HEDEFLERININ DAEŞ’LE BAĞLANTISI YOK’

        Suriye’nin Rakka kentinde terör örgütü DAEŞ’e karşı hareket eden Rakka Sessizce Katlediliyor (RIBSS) grubu, Rusya’nın ülkede düzenlediği hava saldırılarının DAEŞ’e yönelik olmadığını kaydetti. RIBSS tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın ülkede düzenlediği hava saldırılarında sivil hedeflerin vurulduğu belirtildi.

        DAEŞ karşıtı grup, “Rusya tarafından hedef alınan bölgelerin DAEŞ ile doğrudan bir bağlantısı yoktur” ifadesini kullandı.

        LAVROV: SALDIRILAR SÜRECEK

        Rusya ise Suriye’deki “terör ile mücadelesinin” yoğunlaşarak artacağını duyurdu. Dışiş- leri Bakanı Sergey Lavrov, Umman’ın baş- kenti Maskat’ta “Suriye’deki terör grupları mağlup edilinceye kadar ülkede düzenlenen bombardımanların sürdürüleceğini” açıkladı. Bakan, “Rusya, DAEŞ ve El-Nusra Cephesi bölgede yenilinceye kadar hava saldırılarına devam edecektir. Hava saldırılarının neden durdurulması gerektiğini de anlamıyorum” dedi.

        SURIYE ORDUSU HALEP’I KUŞATTI

        İsviçre’nin Cenevre kentindeki barış görüşmeleri sürerken, Esad rejimine bağlı askeri güçler, Suriye’nin en büyük kenti olan Halep’in kuzey yollarını ele geçirerek tüm kenti kuşatma altına aldı.

        Pazartesi günü kentin kuzeyinde Rus savaş uçakları desteğinde başlayan yoğun saldırıların, muhaliflerin lojistik destek bağlantılarını engelleyebilecek nitelikte olduğu belirtildi.

        İnsan hakları savunucuları, kuşatma sırasındaki saldırılar dolayısıyla 45 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya, Esad yönetimine destek için 30 Eylül’de hava saldırıları başlatmıştı.

        HUMUS HAYALET KENTE DÖNÜŞTÜ

        Rusya tarafından Suriye’nin Humus kentinde yapılan hava çekimleri, Suriye’de 5 yıldır süren sivil savaşın boyutunu gözler önüne serdi. Görüntüler, birkaç sene önce 650 bin kişinin yaşadığı ve Suriye’nin en büyük üçüncü kenti olan Humus’un harabe haline gelmiş bir hayalet kente dönüştüğünü ortaya çıkardı.

        Suriye’de Esad rejimine karşı ilk protestoların patlak verdiği kent olan Humus, “Devrimin başkenti” olarak anılıyordu. Ancak aralık ayında muhalifler, BM arabulucuğunda varılan mutabakat sonucu kenti Esad güçlerine terk etmeyi kabul etmişti.

        HASEKE’DEKİ ABD HAVAALANINDAN İLK GÖRÜNTÜLER

        Suriye’nin Haseke kentinde DAEŞ’e karşı savaşan ABD ordusunun kentin yakınlarındaki bir havaalanında süren pist geniş- letme çalışmalarının ilk görüntüleri yayınlandı.

        ABD tarafından stratejik bir öneme sahip olan Haseke’deki pist çalışmalarında, pistin 700 metreden bin 370 metreye uzatılacağı belirtildi.

        Kaba inşaatı biten ve asfaltlama çalışmaları süren pistin tamamlanmasının ardından DAEŞ’e karşı hava saldırılarının buradan yürütüleceği kaydedildi. Kent, Rakka’ya 220 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ