Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa'da anayasaya terör değişikliği

        GAZETE HABERTÜRK

        Paris’te 13 Kasım 2015 tarihinde 7 farklı noktada düzenlenen terör saldırılarında 132 kişinin ölmesi ve 300 kişinin yaralanmasının ardından teröre karşı kararlı bir savaş başlatan Fransa hükümeti, en önemli adımını atmaya hazırlanıyor. Geçen hafta oyçokluğu ile ulusal meclis gündeminde tartışılması kabul edilen ‘Anayasa Ulusu Koruma Kanun Tasarısı” terör eylemlerine karışarak veya planlayıcısı olarak ulusal güvenliği tehlikeye atan herkesin vatandaşlıktan çıkarılması ve gerekli hallerde sınırdışı edilmesini öngörüyor. Anayasayı değiştirecek olan bu kanun tasarısının ilk halinde ‘Fransa’da doğup başka ülke vatandaşlığı da bulunan kişilerin ağır terör suçuyla mahkûm olması halinde vatandaşlıktan çıkarılması’ öngörülüyordu. Tasarıya ‘çifte vatandaşlık’ almış başka ülke uyruklu vatandaşları hedef aldığı gerekçesiyle eleştiriler gelmesinin ardından Başbakan Manuel Valls, tasarının yeni halinin “Ulusal güvenliğe saldırıda bulunup bu suçtan mahkûm olan kişiler Fransız vatandaşlığı ve buna bağlı tüm haklarını kaybeder” şeklinde değiştirildiğini açıkladı. Mecliste 10 Şubat’a kadar tartışılmaya devam edecek olan yasa tasarısı, hem iktidardaki Sosyalist Parti hem muhalefet milletvekillerini ikiye böldü. Tasarıyı şiddetle savunanların başında gelen Başbakan Valls, meclis konuşmasında “Bu tasarı bizi birleştiren değerleri onaylamak ve bunlara karşı çıkanlara tepki göstermek anlamına geliyor” dedi.

        OLAĞANÜSTÜ HAL DE UZATILACAK

        Terör saldırılarının ardından kabul edilen ve bu ay sonunda süresi dolacak olan olağanüstü hal uygulamasıyla da ilgili konuşan Valls, OHAL’in 3 ay daha uzatılmasını istedi. Valls, “DAEŞ ve radikal terörle bağlantılı Fransız vatandaşlarının sayısı 2 bini geçti. Polise özel yetkiler veren bu OHAL sayesinde son 3 ayda 370 terörle bağlantılı kişi yakalandı ve 560 silah ele geçirildi” dedi.

        AF ÖRGÜTÜ İSTEMİYOR

        Uluslararası Af Örgütü ise Fransa’da Paris saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal kararının insan hakları ihlallerine yol açtığını belirterek uzatılmamasını istedi. Af Örgütü’ne göre olağanüstü hal kapsamında geceleri düzenlenen operasyonlarda zanlılar damgalandı, operasyonlar yüzünden travma geçirdi. Af Örgütü, Paris saldırılarından bu yana güvenlik güçlerinin 3 binden fazla evde arama yaptığını, 400’den fazla kişinin ev hapsinde tutulduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ