Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yunanistan'da çiftçiler polisle çatıştı

        Yunan çiftçilerin, 3. Kurtarma Paketi'nde değişiklik yapılmasını öngören tasarının kabul edilmemesi için başlattığı eylemler, haftalardır devam ediyor. Bugün sabah itibariyle ülkenin dört bir yanından Atina'ya gelen çiftçilerle polis arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

        ​Çoğunluğu Giritli olan çiftçilerin Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı'na girmeye çalışması üzerine Yunan polisi biber gazıyla müdahale etti. Polisin biber gazına sis bombaları ve domateslerle karşılık veren çiftçiler, bakanlık binasının camlarını kırdı ve bina önündeki çöp konteynerlerini ateşe verdi.

        Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı'nın önündeki eylemlerde 4 çiftçi gözaltına alındı. Gözaltına alınan arkadaşlarının salınmaması üzerine İpsala Sınır Kapısı'nın Yunanistan tarafındaki eşiti Kipi Sınır Kapısı'nı trafiğe kapattı ve arkadaşları serbest bırakılana kadar araç geçişine izin vermeyeceklerini duyurdu.

        ​Atina'nın batısında ise kente girmelerine izin verilmeyen çiftçiler ise havaalanına giden yolu kesti. Polis bariyerlerini traktörleri sayesinde aşan çiftçiler, yaklaşık bir buçuk saat boyunca havaalanına ulaşımı engelledi.

        Çiftçilerin eylemi, havanın kararmasıyla da devam etti. Yunan Parlamentosu'na birkaç adım mesafede bulunan Meçhul Asker Anıtı önünde ateş yakan eylemcilere, 20 kadar traktör de eşlik etti. Aynı saatlerde, meydana girişine izin verilmeyen traktörler ise Atina sokaklarında tur attı.

        Yunanistan temmuz ayında imzaladığı 3. Kurtarma Paketi nedeniyle sosyal güvenlik yasasında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Tasarının geri çekilmesi için haftalardır eylem yapan çiftçiler, vergilendirme sistemindeki değişikliğe ve şaraba özel tüketim vergisi uygulanmasına da itiraz ediyor. Çiftçiler ayrıca, mazotun vergiden muaf tutulmasını ve batık kredilerine karşılık ev ve tarlalarına icara getirilmemesini istiyor.

        Seslerini hükümete duyurmak için protestolarını başkente taşıyan çiftçiler iki gün boyunca Atina'da eylem yapacak. Yunanistan'daki 65'den fazla çiftçi blokunun katılacağı eyleme, ülkenin dört bir yanından 35 otobüsün gelmesi beklenirken, öğle saatleri itibariyle sadece Girit'ten gelenlerin sayısının 2000 olduğu belirtiliyor.

        Polislere ve binaya domates ve taş fırlatan çiftçilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuldu.Çiftçiler, polislere ellerindeki sopa ve bastonlarla karşılık verdi. Göstericiler, çöp bidonlarını da ateşe verdi.Olaylarda birçok gösterici yaralanırken, bazı çiftçiler de gözaltına alındı.Akşam saatlerinde ise işçilerin ve çiftçilerin katılımıyla meclis binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda geniş katılımlı bir gösteri planlanıyor.Çiftçiler hafta sonunu meydanda kurdukları çadırlarda geçirmeyi planlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ