Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriye'de ateşkes başladı

        GAZETE HABERTÜRK

        Dün gece saat 00.00’da, Suriye’deki en kapsamlı ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Öncesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ateşkes kararı tasarısını oybirliğiyle onayladıklarını duyurdu. 2 hafta sürmesi planlanan ateşkes ABD ve Rusya’nın tasarladığı ortak plan sonucu oluşurken, 100’e yakın silahlı örgüt ateşkese uyacaklarını 24 saat kala bu ülkelere bildirdi. Bu gruplar arasında Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi (YMK) ve Özgür Suriye Ordusu başı çekiyor. DAEŞ ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, ateşkesin kapsamı dışında bırakılmıştı. Basına nadir olarak konuşan Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed el-Culani, ateşkesi yerden yere vurdu. El-Culani, Nusra Cephesi’nin ateşkesi tanımayacağını belirtti. YPG’nin sözcüsü Redur Halil ise “Meşru müdafaa hakkımızı saklı tutarak ateşkese tamamen uyacağız” dedi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ateşkes kararına bağlı kalınırsa müzakerelere 7 Mart’ta devam edileceğini bildirdi.

        ‘DAEŞ DIŞINDAKILERI UNUTMAYIN’

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ateşkese rağmen terörist grupların vurulmaya devam edileceğini ifade etti. Putin, ateşkes sürecinin zor ve çelişkili bir süreç olduğunu ancak buna uyan gruplara saldırı düzenlenmeyeceğini söyledi. Putin ayrıca “Suriye’de Amerikalı partnerlerimizin de bunu hesaba katmasını umuyoruz. DAEŞ dışında başka terörist grupların da olduğunu kimse unutmamalı” diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ateşkese rağmen buna alternatif olarak sunulan ortak kara operasyonu ve güvenli bölge gibi ‘B planlarının’ ‘kabul edilemez’ olduğunu dile getirdi.

        Bu arada, Rusya’nın ateşkese dakikalar kala muhaliflerin hâkim olduğu bölgelerde hava saldırılarına devam ettiği haberi geldi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rus hava saldırılarının normaldekinden daha yoğun olduğunu ve başkent Şam’ın Dareyya İlçesi, Doğu Guta bölgesi, Humus’un kuzeyi ve Halep’in batısını hedef aldığını öne sürdü. Örgüt, Halep’in Kaptan el-Cebel bölgesinde 3’ü çocuk olmak üzere aynı aileden 8 kişinin öldüğünü duyurdu.

        OBAMA: RUSYA'YA BAĞLI

        ABD Devlet Başkanı Barack Obama, ateşkesin başarısının Esad rejimini güçlendirerek insani yıkımı daha da kötü hale getiren Rusya’ya bağlı olduğunu söyledi. “Suriye’deki ateşkesi bütün dünya izliyor olacak” diyen Obama, anlaşmanın tüm taraflarının bütün saldırıları durdurmasını beklediklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ