Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Tarih 800 sığınmacı için referandumu yazacak"

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Almanya'da Avrupa ülkelerinin sığınmacı politikalarını eleştirirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yürüttüğü politikayı övdü. Bakan Bozkır, tarihin milyonlarca sığınmacıya kucak açan Türkiye'yi de, 800 sığınmacı için referandum yapan ülkeleri de hatırlayacağını ifade etti.

        "SIĞINMACILARA SAVAŞ ESİRİ MUAMELESİ YAPAN ÜLKELER VAR"

        Köln'de Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin 5. Olağan Genel Kurulu'na katılan Bakan Bozkır, mülteci sorununa değinerek, Türkiye'nin zor durumda kalan insanlara her zaman kapısını açtığını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sığınmacılarla ilgili yürüttüğü politikayı da öven Bakan Bozkır sözlerine söyle devam etti; “Biz 2 milyon 650 bin civarında kardeşimizi Türkiye'ye aldık, bir tek şey duydunuz mu 'Ya niye geldi bunlar, ben ekmeğimi niye paylaşıyorum, ben işimi niye paylaşayım Bulunduğum yerde niye benden fazla nüfus olsun' Bir tek ses çıktı mı İşte 2016 ve 2015 yılları için ilerideki tarih değerlendirilirken bu hep hatırlanacak. Bu hatırlanacak ama bir şey daha hatırlanacak. 800 kişi için referandum yapan ülkeler de hatırlanacak. 'Senin üzerindeki ziynet eşyanı, mal varlığını alırım, o parayla, gelen insanlara bakarım' diyen ülkeler de hatırlanacak. Adeta savaş esiri gibi dörtlü nizamda yürütüp önde atlı polislerle esir kamplarına götürür gibi mültecilere muamele eden ülkeler de hatırlanacak. Ama bir taraftan da Almanya Şansölyesi Merkel de hatırlanacak. Çok doğru bir davranış içinde. Avrupa değerlerine sahip çıkan bir davranış içinde. Ne diyor Şansölye Merkel, 'Bunlar insandır' diyor. 'İnsanın göçü önlenmemelidir ve önlenemez de' diyor. 'Onun için bunlara insan gibi davranalım. Onun için bunlara legal halde gelmelerini sağlayalım. Sorumluluğu paylaşalım. Bu yükü birlikte kaldıralım ve bunlara insan olduklarını anlatalım' diyor. Onun için şu anda Türkiye ile Almanya aynı resme bakıyor, aynı sorumluluğu paylaşıyor ve tarih ilerde bu insanca davranışı hep hatırlayacak

        YURT DIŞINA 15 VEKİLLİK

        Türkiye'deki terör olaylarına da değinen Volkan Bozkır, özerk yönetim söylemlerine tepkisini, “Ya arkadaşlar burası muz cumhuriyeti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti sözleriyle gösterdi.

        AB Bakanı Bozkır, öte yandan Avrupalı Türklere bir müjde vererek yurt dışı seçim bölgesinin oluşturulacağını ve yurt dışından 15 milletvekilinin Türkiye'ye gönderileceğini belirtti.

        Pullman Otelindeki UETD Genel Kuruluna katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ak Parti Milletvekilleri de birer selamlama konuşması yaptılar. UETD'de genel başkanlık görevini ise Zafer Sırakaya, Genel Başkan Süleyman Çelik'ten devraldı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ