Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den zafer açıklaması

        Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çıkan yoğun çatışmaların ardından Azerbaycan'ın, cephe hattında tek taraflı ateşkes ilan ettiği belirtildi.

        Ağır çatışmaların ardından Güvenlik Konseyi'ni toplama kararı alan Cumhurbaşkanı Aliyev,konseyde açıklamalarda bulundu.

        Aliyev, Ermenistan'a gereken cevabın verildiğini belirterek, ‘‘Bugün temas hattında Azerbaycan gücünü kanıtladı. Provokasyona cevap olarak yürütülen askeri operasyon sonucu büyük askeri zafer kazandık. Bu vesileyle ordumuzu, tüm Azerbaycan halkını tebrik etmek istiyorum. Bundan sonra da düşmanın tüm saldırıları cevapsız kalmayacak, düşmana gereken cevap verildi' dedi.

        Aliyev şöyle konuştu:

        "Ermeni provokasyonu Azerbaycan ordusu tarafından layıkıyla cevaplandırıldı. Düşmana çok büyük darbe indirildi. Düşman büyük kayıp verdi. Düşmana sarsıcı darbe vurulduğunu söyleyebiliriz."

        Ermenistan'ın amacının bölgedeki mevcut durumu korumak olduğunu ve bu nedenle sıkça bu tür provokasyonlar yaptığını dile getiren Aliyev, birkaç gün önce de cephenin Qazah bölgesinde yapılan provokasyon sonucunda çıkan çatışmada 2 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu hatırlattı.

        Aliyev, "Yine bizim mevzilere saldırdılar. Bizim asker ve subaylarımız hayatlarını kaybetti. Bunun ardından Azerbaycan ordusu düşmanın başını ezdi ve şimdi onlar dünyaya Azerbaycan'ın ateşkesi bozduğunu haykırıyorlar. Biz ateşkesi bozmadık, biz sadece onların provokasyonuna layıkıyla cevap verdik. Ermenistan provokasyonlarından vazgeçmediği sürece, Azerbaycan ordusu bundan sonra da onları cezalandıracak." şeklinde konuştu.

        Azerbaycan, temas hattındaki şiddetli çatışmaların ardından karşı operasyon ve cevap önlemlerini tek taraflı olarak durdurma kararı alarak tek taraflı ateşkes ilan etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uluslararası kuruluşların başvuruları ve Azerbaycan devletinin barışçı siyaseti sonucu Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin karşı operasyon ve cevap önlemlerini tek taraflı olarak durdurduğu ve işgalden kurtarılan bölgelerin savunmasını güçlendirme kararı alındığını duyuruldu.

        Açıklamada, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin saldırılarını sürdürmesi halinde düşmana misliyle karşılık verileceği ve işgal altındaki toprakların kurtarılarak arazi bütünlüğünün sağlanması amacıyla operasyonlara devam edileceği de kaydedildi.

        ERMENİSTAN ATEŞKESİ İHLAL ETTİ, ÇATIŞMA ÇIKTI

        Ermenistan tarafının ateşkesi ihlali sonucu çıkan çatışmalarda, Azerbaycan'ın cephe hattında bulunan, Terter şehrinin Seyidimli köyünü topçu ateşine tutması sonucu köy sakinlerinden 2'si yaralandı. Atılan topların biri köy sakini Sahib Veliyevin evine isabet etti. 1951 doğumlu Veliyev ve torunu, 2003 doğumlu Senan Velizadeoğlu düşen top mermisiyle yaralandı. Yaralılar Terter Merkezi Bölge Hastanesi'ne götürüldü. Yaralıların tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

        ALİYEV GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün gece Güvenlik Konseyi'ni topladı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada toplantıyla ilgili detayların kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.

        Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında 1 Nisan'da gece saatlerinde ateşkes ihlali yapan Ermeni birlikleri yaşam birimleri ve askeri mevzilere ateş açmıştı. Çıkan çatışmada 12 Azerbaycan askeri şehit düşerken Ermenistan ordusu da büyük kayıplar verdi.

        AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI: ASKERİ BİRLİKLERİMİZE VUR EMRİ VERİLDİ

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan tarafının sivil halkı hedef almaya devam etmesiyle, askeri birliklere vur emri verildiğini açıkladı.

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu'nun girişimleri ve aracılığı ile 2 Nisan saat 15.00'te cephe hattında ateşkes rejiminin sağlanmış olmasına rağmen Ermenistan tarafı yine de gerilimi tutmakta ve sivil halkın yaşadığı bölgelere ateş etmektedir. Azerbaycan tarafının ateşkese uymasını fırsat bilen Ermenistan ise sınır hattı bölgesine askeri birliklerini yığmaktadır." denildi.

        AVRUPA KONSEYİ: ENDİŞE VE KORKUYLA İZLİYORUZ

        Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 12 Azerbaycan askerinin şehit düştüğü işgal altındaki Dağlık Karabağ'daki çatışmaları endişeyle izlediğini bildirdi.

        Jagland, yaptığı yazılı açıklamada, Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izlediğini belirtti.

        Thorbjorn Jagland, "Avrupa Konseyi, iki taraftan da daha fazla sivil insanın ölümüne yol açmaktan ve şiddeti daha ileriye taşımaktan öteye gitmeyecek, bu tamamen gereksiz kan dökümüne son verilmesi talep eder" ifadesini kullandı.

        Azerbaycan ve Ermenistan'ın Avrupa Konseyi üyesi olduğuna işaret eden Jagland, "Tarafların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvencesinde olan yaşama hakkının korunmasını garanti etmelerini ve ateşkese saygı gösterip müzakereleri yeniden başlatmalarını istiyorum. Bu zorunlu bir insani konu" değerlendirmesinde bulundu.

        Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu Dönem Başkanları, bugün yaptıkları açıklamada, 12 Azerbaycan askerinin şehit düştüğüDağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili taraflara "Silahları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları" çağrısında bulunmuştu.

        Harita

        Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin Azerbaycan mevzilerine açtığı ateş sonucunda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı, 12 askerin şehit düştüğü bildirilmişti. Bir Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, bir tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği ifade edilmişti.

        Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu.

        HOLLANDE: DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğu Dağlık Karabağ'daki çatışmaları "derin bir üzüntüyle" karşıladığını bildirdi.

        Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ'da sivillerin de içinde olduğu birçok kişinin ölümüne yol açan vahim olayları üzüntüyle karşılamaktadır" ifadelerine yer verildi.

        Hollande'ın taraflara ölçülü davranarak en kısa zamanda ateşkes yapma çağrısında bulunduğu açıklamada Ekim 2014'te Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Elysee'de bir araya geldiği toplantıda barışçıl çözümden yana taahhütlerini ortaya koydukları hatırlatıldı.

        Açıklamada ayrıca çatışmaların 1994 yılında yapılan anlaşmanın ardından gerçekleşen en ciddi olaylar olduğu belirtildi.

        İRAN'DAN ÇAĞRI

        Öte yandan İran; Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmadan " büyük kaygı " duyduğunu belirterek, taraflara "çatışmaları derhal durdurun" çağrısında bulundu.

        İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, "Her iki kuzey komşumuzu soğukkanlı olmaya davet ediyor, durumu daha da zorlaştıracak eylemlerden kaçınmalarını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

        İranlı sözcü, "Taraflardan çatışmalara derhal son vererek, tüm çabalarını sorunun Birleşmiş Milletler ve barış grupları çerçevesinde barışçıl yöntemlerle çözülmesine yoğunlaştırmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

        İranlı sözcünün yazılı açıklamasında, "Radikal grupların yıkıcı eylemleriyle karşı karşıya olan bölgede, Karabağ bölgesinden de kaygı verici haberlerin gelmesi İran İslam Cumhuriyeti'nde derin kaygıya neden olmuştur" ifadesine yer verildi.

        BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN, AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV'E TAZİYE TELEFONU

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada şehit düşen askerler için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye dileklerini iletti.

        Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Davutoğlu, Azerbaycan-Ermenistan cephehattında, Azerbaycan'a yönelik gerçekleştirilen saldırılarla ilgili olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i telefonla arayarak, saldırılar ve ardından yaşanan çatışmalar sonucunda şehit olan Azeri kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, dost ve kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerini iletmiştir" denildi.

        Görüşmede, Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'ninYukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları temelinde çözüme kavuşturulması yönünde her türlü desteği sağlamaya ve haklı davasında tüm imkanlarımızla Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

        Cumhurbaşkanı Aliyev'in de, taziye dilekleri ve Türkiye'nin, Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temelinde çözülmesi yönünde Azerbaycan'a verdiği güçlü destek dolayısıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür ettiği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ