Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Papa, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan ziyaretlerinde bulunacak

        Katoliklerin lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco´nun, 24-26 Haziran tarihleri arasında Ermenistan´ı, 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında ise sırasıyla Gürcistan ve Azerbaycan´ı ziyaret edeceği duyuruldu.

        Vatikan´dan yapılan kısa açıklamada Papa Francesco´nun, dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi´nin Tüm Ermeniler Katolikoosu II. Karekin´in ile sivil otoriteler ve bu ülkedeki Katolik Kilisesi´nin davetlerine icabet ederek, Ermenistan´a gideceği belirtildi.

        Papa´nın Gürcistan ziyaretinin ise, Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. Ilia´nın ile sivil ve dini otoritelerin daveti üzerine yapılacağı bildirildi.

        Ruhani liderin Azerbaycan ziyaretinin de sivil ve dini otoritelerin davetiyle gerçekleşeceği kaydedildi.

        Daha önce Papa Franceso´nun Ermenistan´a Haziran´ın ikinci yarısında gideceği açıklanmış, ancak bunun tarihine ilişkin bilgi verilmemişti.

        KARABAĞ´A GİDECEK Mİ?

        Ziyaret tarihlerini açıklayan Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi gazetecilerin, Papa´nın, Ermenistan-Azerbaycan arasında çatışmalara neden olan Dağlık Karabağ´a gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soruya, "Ben sadece Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan´a yapacağı ziyaretleri açıkladım. Şimdilik başka bir şey yok" diye yanıt verdi.

        PAPA, ERMENİSTAN´A BÜYÜK FELAKET´İN 100´ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE GİTMEKTEN KAÇINDI

        La Stampa gazetesinin Vatikan haberleri yapan internet sitesi Vatican Insider, Papa´nın Ermenistan seyahatine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

        "Papa´nın Ermenistan seyahati, Türkiye ile ilişkiler bakımından hassas bir özellik taşıyor. Ermenistan´a gitmek, Papa´nın uzun zamandır büyük arzu duyduğu bir şeydi, ancak bunu gerçekleştirmek için önce Türkiye´yi ziyaret etmeyi (28-30 Kasım 2014) ve "Büyük Felaket´in (Medz Yeğern)" 100. yıldönümüne (Nisan 2015) denk gelmesinden kaçınmayı bekledi."

        Papa Francesco, 1915 Olayları´nın 100´üncü yıldönümü münasebetiyle geçen yıl Ermeni temsilcilerin katılımıyla Vatikan´da bir ayin düzenlemiş, "Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" ifadelerini kullanmıştı.

        Bunun ardından Türkiye-Vatikan arasında diplomatik bir kriz baş göstermişti. Türkiye buradaki büyükelçisi Mehmet Paçacı´yı geri çekmişti.

        Vatikan´dan yapılan bir açıklama Türkiye tarafından "müspet bir gelişme" olarak görülmüş, Paçacı 10 ay sonra görevine geri dönmüştü.

        Papa Francesco, Türkiye seyahati dönüşünde yaptığı açıklamada ise, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması çağrısı yapmış bunu, "Benim asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermenistan sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim" ifadeleriyle dile getirmişti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ