Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Papa mültecilerden af diledi: Size karşı kapanıp, kayıtsız kaldık

        Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, mültecilere karşı kapalı kapı politikası izlenmesini bir kez daha eleştirdi. Papa mültecilere, "Sizin varlığınızın gerektirdiği hayat ve zihniyet değişikliğinden korkan toplumlarımızın size karşı kapanması ve kayıtsızlığından ötürü bizi affedin" diye seslendi.

        Papa Francesco, mültecilere yönelik faaliyetlerde bulunan Cizvit Mülteci Servisi´nin (JRS) İtalya´daki merkezi Centro Astalli´nin yıllık raporunun açıklandığı toplantıya bir video mesaj gönderdi.

        Bu insani krize dikkat çekmek için son olarak Cumartesi günü Yunanistan´ın Midilli Adası´nı ziyaret etmiş olan ruhani lider mültecilere yönelik, "Sizin acı ve umut deneyiminiz, bize hepimizin bu dünyada, bazıları tarafından cömertçe karşılanmış birer yabancı ve hacı olduğumuzu hatırlatıyor. Sizin gibi kim zulüm, savaş, kirlilikten bozulmuş doğadan ve çölleşmeden ya da gezegenin kaynaklarının haksız dağılımından dolayı topraklarınızdan kaçmışsa, o bizim için ekmeğimizi, evimizi, hayatımızı paylaşacağımız bir kardeşimizdir" ifadelerini kullandı.

        "SİZ BİRER YÜK DEĞİL, ARMAĞANSINIZ"

        "Çok zaman sizi kabul etmedik!" diye sözlerini sürdüren Papa, şöyle konuştu:

        "Sizin varlığınızın gerektirdiği hayat ve zihniyet değişikliğinden korkan toplumlarımızın size karşı kapanması ve kayıtsızlığından ötürü bizi affedin. Size birer yük, birer sorun, birer maliyet gibi muamele edildi, oysa sizler birer armağansınız. Çünkü her biriniz farklı kültürler ve dinler arasındaki buluşmayı sağlayan, uzak halkları birleştiren birer köprü olabilirsiniz. Bu, ortak insanlığımızı yeniden keşfetmek için bir yoldur."

        Arjantinli Papa, kendisinin de mensubu olduğu Cizvit tarikatının yönetimindeki Centro Astalli´nin yetkililerine ise "Ben de bir yabancıydım ve beni kabul ettiniz. Kadınlara ve erkeklere, laiklere ve dindarlara, işçilere ve gönüllülere hepinize teşekkür ederim, çünkü beraber yürünürse yolun daha az korkuttuğunu gösteriyorsunuz" diye hitap etti.

        Papa, kucaklayıcı olmak gerektiği mesajını vermek için sembolik bir jest yapmış, Midilli Adası´ndan dönüşte 12 mülteciyi de beraberinde Roma´ya getirmişti.

        Öte yandan, Centro Astalli´nin geçen yılı kapsayan raporunda, İtalya´ya ulaşan mültecilerin ve sığınma hakkı talebinin sonucunu bekleyenlerin sayısının 154 bini bulduğu vurgulandı.

        Raporda, bu ülkede mültecilerin çektiği bürokratik, maddi ve entegrasyon sorununa da dikkat çekildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ