Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Lahey Rusya'nın mal varlığının dondurulmasını hukuka aykırı buldu

        Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin iki yıl önce “Yukos” davasında suçlu bularak Rusya’ya verdiği 50 milyar dolarlık cezanın Lahey Bölge Mahkemesince bozulduğu bildirildi.

        Lahey Bölge Mahkemesinden yapılan açıklamada, Rusya’nın, Enerji Şartı Sözleşmesi’ni imzalamasına karşın henüz bunu onaylamadığı belirtilerek, bu sebeple verilen kararın uygulanamayacağı kaydedildi.

        Açıklamada, Tahkim Mahkemesinin bu çerçevede yargılama yetkisi bulunmadığına da işaret edildi.

        Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Temmuz 2014'te verdiği kararda, eski hissedarları arasında ünlü iş adamı Mihail Hodorkovski’nin de bulunduğu “Yukos” petrol şirketinin usullere aykırı kamulaştırıldığını belirterek, Rusya’nın bu kapsamda şirketin eski ortaklarına 50 milyar dolar ödemesine hükmetmişti.

        Moskova yönetimi, Tahkim Mahkemesi’nin 1993-2007 yıllarında faaliyet gösteren Yukos petrol şirketiyle ilgili verdiği karardan sonra temyiz hakkını kullanacağını açıklamıştı.

        Rusya’da 2003 yılında Hodorkovski ve şirket ortağı Platon Lebedev hakkında, Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve Chevron şirketlerine satmaya çalıştıkları iddiasıyla soruşturma başlatılmış, her iki isim de vergi kaçırmak suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

        Yokos şirketi, 2004 yılında vergi borçlarına karşılık ihale yoluyla BaykalFinansGroup'a, ardından da devlet petrol şirketi Rosneft’e geçmişti.

        Bunun üzerine, şirketin hissedarı Group Menatep Limited (GML) 2005’de Lahey Tahkim Mahkemesi’nde dava açmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ