Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İslamofobi nedeniyle Almanya ve Fransa'da çatışma çıktı

        GAZETE HABERTÜRK

        Almanya’da aşırı sağçı parti AfD, (Almanya için Alternatif) Stuttgart kentinde düzenlediği kongreyle İslam ve göçmen karşıtı programını tüm Avrupa’ya ilan etti. Partinin iktidara gelmesi halinde minare ve çarşafı yasaklama vaadinde bulunduğu kongre öncesinde çatışmalar yaşandı.

        Kongrenin yapılacağı fuar alanının yakınında toplanan yüzlerce solcu aktivist, AfD’nin İslam ve göçmenleri düşman ilan eden politikasını protesto etti. Yaklaşık bin polis de protesto eylemine katılan aktivistleri kuşattı.

        Aktivistler polisin eyleme son verilmesine yönelik çağrısına uymayınca taraflar arasında çatışmalar yaşandı. Alman polisi, dağılmak istemeyen göstericilere göz yaşartıcı gaz ve copla sert şekilde müdahale etti. Polis, gaz ve coplu müdahale sırasında yaklaşık 400 aktivisti de ellerinden kelepçeleyerek gözaltına aldı. Göstericiler polisin orantısız güç müdahalesinde bulunduğu çatışmalar sırasında lastik yakarak AfD’yi protesto etmeye devam etti.

        ‘TOPLUMU BÖLMEK İSTİYOR’

        Göstericilerden Dominik Schmeiser “AfD’nin başına buyruk hareket edip bizi bölmesine seyirci kalmayacağız. AfD sadece ırkçı değil aynı zamanda toplumsal olarak da bizi bölmeyi hedefleyen bir partidir. Almanya toplumunun bölünmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi. Partinin Stuttgart’taki kongresine yaklaşık 2 bin parti üyesi katıldı. Polis geçtiğimiz ay yapılan seçimlerde, 3 eyalette göçmen karşıtı söylemlerle oyunu artıran AfD üyeleriyle solcu aktivistlerin karşı karşıya gelmemesi için geniş güvenlik önlemleri aldı. AfD liderlerinden Alexander Gauland, kongrede yaptığı konuşmada, “AfD Almanya toplumunda kalıcı olmaya geldi, konsensüs halindeki partiler istese de istemese de kalmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

        FRANSA’DA MESCİDİ ATEŞE VERDİLER

        FRANSA’nın Korsika Adası’nın Ajaccio kentinde İslam ve göçmen karşıtları bir mescidi ateşe verdi. Ajaccio Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, sabah Gazelec Stadı yakınlarında çıkan yangının mescidin bulunduğu binanın bir kısmında büyük tahribata yol açtığı belirtildi. Yangının sabah namazı için mescide gelen kentteki Müslümanlar tarafından fark edilerek kısa sürede söndürüldüğü ve can kaybına yol açmadığı öğrenildi.

        KAYIP TOPUKLU PANİĞİ

        AfD’nin kadın lideri Frauke Petry, kongrede konuşurken sendeleyince bir an topuklu ayakkabısını kaybetti. Kısa bir süre sahnede ayakkabısını bulmaya çalışan Petry, zor anlar yaşadı.

        ‘TÜRKİYE’YE 1 NAZİ VERELİM BİN SURİYELİ ALALIM’

        Nazi Partisi olarak da bilinen AfD protestosuna katılan bir göstericinin elindeki “Türkiye’yle yeni anlaşma, 1 AfD’li verelim, bin Suriyeli alalım” yazılı pankart dikkat çekti. AfD’nin politikalarını protesto eden göstericiler, “Sığınmacılar kalsın, Naziler kovulsun” sloganları attı. Aşırı sağcı parti AfD, Türkiye’yle Suriyeli göçmenler konusunda imzalanan AB anlaşmasına öncülük eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’i sert dille eleştirmişti.

        SALDIRILAR 3 MİSLİ ARTTI

        Fransa’da yapılan son araştırmalar, Müslümanlara yönelik saldırıların 2015 yılında, bir önceki yıla oranla en az 3 misli artığını ortaya koyuyor. Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli 5 milyona yakın Müslüman yaşıyor. Fransa, Müslümanların Avrupa’da en fazla yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ