Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Vizesiz Avrupa seyahati için neler gerekiyor? AB vize muafiyeti koşulları

        Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen bir tavsiye kararı aldı.

        AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.

        Bununla beraber, metinde Türkiye'den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB'ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi.

        Rapora dair açıklama, AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından yapıldı. Bu adımla, AB Komisyonu'nun, tavsiye kararının arkasında güçlü bir şekilde durduğu mesajını verdiği belirtiliyor.

        KABUL SÜRECİ

        AB Komisyonu'nun tavsiye niteliğindeki kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayının ardından uygulamaya girecek. Bunun için tavsiye kararı, önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak. Değişiklik önergelerinin ardından karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Oylamada, kabul için salt çoğunluk yeterli olacak.

        Olası değişikliklerle kabulün ardından karar, AB Konseyi'ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

        Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

        SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER

        Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

        Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar kalabilecek.

        Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda'nın vize uygulaması sürecek.

        AB ÜLKELERİNE VİZESİZ SEYAHAT NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

        Yeni düzenlemelerle Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz gidebilmesinin yolu açıldı. Fakat, vizesiz seyehat için her şeyden önce bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşte vizesiz Avrupa seyahati ve koşulları hakkında en çok merak edilen 10 soru ve yanıtları:

        1- Şu anki pasaportum ile Schengen vizesi isteyen ülkelere vizesiz gitmem mümkün mü?

        Schengen vizesi isteyen ülkelere vizesiz gitmek mümkün olmayacak. Bu ülkelere mevcut pasaportları ile seyahat etmek isteyenler ancak vize alarak gidebilecek.

        2-Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hangi pasaportla mümkün olacak?

        Bu ülkelere seyahat etmek isteyenler, 1 Haziran 2016 tarihi itibariyle alınabilecek yeni pasaportlarla vizesiz yolculuklarını gerçekleştirebilecek. Bu pasaportların içerisinde bulunan çiplerde, AB'nin koşulları arasında yer alan biyometrik verileriniz(parmak izi ve diğer kişisel veriler) yüklenmiş halde gelecek.

        3-Yeni pasaportların yapısı değişecek mi?

        Yeni pasaportların yapısı şu anki pasaportlardan farklı olmayacak. Fakat, önceki pasaportlardan ayırt edilebilmesi için ön ve arka sayfalarda belirtici bir işaretin eklenebileceği ihtimaller arasında.

        4-Yeni pasaportları eskileriyle değiştirirken herhangi bir ücret ödenecek mi?

        Yeni pasaportları alırken pasaport cüzdan ücreti ödenecek.

        5-Eski pasaportum 5 yıllıktı. Yeni pasaportu alınca bu süre devam edecek mi?

        Eski pasaportunuzun kullanım süresi harcını ödendiğiniz için iptal edilmeyip yeni alacağınız pasaporta aktarılacak. Yani 5 yıllık kullanım süreniz yeni pasaportunuz ile birlikte kaldığı yerden devam edecek.

        6- Pasaport değişim işlemlerinin başlamasıyla birlikte yeşil, gri ve diplomatik pasaportların da çipleri değişecek mi?

        1 Haziran 2016 itibariyle hususi(yeşil), hizmet(gri) ve diplomatik pasaportlar değiştirilerek çiplerine kişisel biyometrik veriler yüklenecek.

        7-AB ülkelerinin de kullandığı ve kişisel sayfaların özel bir maddeyle kaplandığı pasaportlar bizde de yer alacak mı? Bu pasaportların basımı ve ihalesi için görüşmeler yapılıyor mu?

        AB ile yapılan projeler neticesinde bu sistemin Türkiye'de de kullanılması kararlaştırıldı. İhale sürecinde olan sistem bu yıl sonunda oturmuş bir vaziyette olacak kullanıma hazır olacak. Basımı yapılacak ve yeni pasaportlarda kullanımına başlanacak. Yeni güvenlik öğelerinin olacağı pasaportlarda, basımlar tamamiyle otomasyon sistemiyle sağlanacak. Birçok kişisel verinizin yer aldığı çipler ise kişisel verilerin bulunduğu sayfada yer alacak. Bu sayfa güvenlik tedbirleri amacıyla özel bir madde ile kaplanacak.

        8- Yeni alacağımız pasaportlar tam uyumlu sayılacak mı? Yoksa, 1 Haziran 2016 sonrası alınmış bir pasaportu da değiştirmek gerekecek mi?

        1 Haziran 2016 tarihinde alabileceğiniz pasaportunuzu değiştirmeniz şart değil. Fakat pasaportunuzun süresi yeni cilt kapaklı pasaportların basımından sonraki bir tarihte sona eriyorsa, alınacak yeni pasaport 'AB'ye tam uyumlu' olacak.

        9-AB ülkelerinden olmayan ama Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç, İzlanda gibi ülkelere vizesiz gidebilecek miyim?

        Bu ülkelere vizesiz gidebileceksiniz. Hatta bu ülkelerin yanı sıra, şehir devletler durumundaki Liechtenstein, Andorra, ve San Marino'ya da vizesiz seyahat imkanınız olabilecek.

        10-AB üyesi olan fakat Schengen'e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'a vizesiz gidebilecek miyim?

        Evet, yeni uygulama sayesinde bu ülkelere de vizesiz gidebileceksiniz.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ