Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Vizesiz Avrupa'ya ilk adım atıldı
        1

        GAZETE HABERTÜRK

        AB Komisyonu’nun Türkiye ile vizelerin kaldırılması yönündeki tavsiye kararının ardından süreç şöyle işleyecek:

        2

        AB Komisyonu, üye olmayan ülke vatandaşlarının da vizesiz Schengen bölgesine girebilmesi için konsey tüzüğünde değişiklik önerisi hazırlayacak.

        3

        Bu öneri ilk olarak Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alınacak. Sonra da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda görüşülerek oylanacak.

        4

        Metnin kabulü için salt çoğunluk yeterli olacak.Bu metin daha sonra 8-9 Haziran’da AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ne gelecek.

        5

        Kabul için nitelikli çoğunluk gerekiyor. Nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’in “Evet” demesi ve “Evet” diyecek ülkelerin nüfusunun AB toplam nüfusunun yüzde 65’ini temsil etmesi gerekiyor.

        6

        Sonrasında yasa değişikliği AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak. Yapılan bu düzenlemeler genellikle Resmi Gazete’de yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe giriyor. Ancak süreler kısalabiliyor.

        7

        GEREKTİĞİNDE SORULABİLECEK

        Türkiye vatandaşları vize gerektirmeden Schengen ülkelerine seyahat edebilecek ancak Schengen bölgesine girişteki diğer kurallar uygulanmaya devam edecek. Gerektiğinde seyahat amacı ve finansal yeterlilik sorgulanabilecek.

        8

        MEVCUT PASAPORTA VİZE ŞART

        Mevcut pasaportlarla Schengen ülkelerine vizesiz seyahat mümkün olmayacak. Bu pasaportlarla seyahat etmek isteyenler vize almak zorunda. Ancak, parmak izinin yer aldığı biyometrik pasaportlara sahip olanlar Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek.

        9
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ