Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Senegal kökenli Rama Yade Cumhurbaşkanlığı için yarışacak

        Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk kez siyahi bir siyasetçi aday oldu.

        Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde dış ilişkiler, insan hakları ve spordan sorumlu bakanlıkları ayrı ayrı zamanlarda üstlenmiş olan Rama Yade, RMC radyo kanalında yaptığı açıklamada, "Cüretkar Fransa" adlı bir kampanya başlattığını bildirdi.

        Senegal doğumlu bir Müslüman olan Yade, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı hakkında yaptığı açıklamada, "Seçimlerde küçük ya da büyük aday yok." dedi.

        Kendisinin seçim hazırlığını uzun zamandır yaptığını dile getiren Yade, siyasetçilerin çözüm bulmaları gereken ana sorunun Fransa toplumunun parçalanması olduğunu kaydetti.

        Toplumun radikalleştiğini, ırkçı ve ayrımcı hale geldiğini kaydeden Yade, "Ulusu yeniden inşa etmeliyiz." dedi.

        Yade, hareketi için şu ana kadar 50 bin üyeye ulaştığını söyledi.

        Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 23 Nisan'da ikinci turu ise 7 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

        Son kamuoyu araştırmalarına göre, aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin lideri Marine Le Pen, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu geçebiliyor.

        Sosyalist Parti lideri ve Cumhurbaşkanı François Hollande'a olan halk desteğinin ise son günlerde yüzde 13'e kadar düştüğü görülüyor. Hollande'a yönelik destek Kasım 2015'te Paris'te düzenlenen terör saldırıları sonrası yüzde 35'e kadar çıkmıştı.

        Seçimlerde merkez sağ Cumhuriyetçiler partisinden ise eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy veya eski Başbakan Alain Juppe'nin aday olabileceği belirtiliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ