Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Davutoğlu'nun açıklamaları dış basında geniş yer buldu

        Dün başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Beştepeziyareti ve sonrasında yaşaşan gelişmeler ile bugün yaptığı açıklamalar dünya basınında geniş yer buldu.

        Reuters haber ajansı Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını, "Türkiye başbakanı görevi bıraktığınnı açıkladı ve olağanüstü kongre kararını onayladı. Davutoğlu aday olmayacağını belirtti. başbakan Ak Parti'ye birlik çağrısı yaptı ve Cumhurbaşkanı ile arasında bir düşmanlık olmadığının altını çizdi.

        AP haber ajansı, "Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu görevi bıraktığını açıkladı. Cumhurbşakanı Erdoğan ile fikir ayrılığına düştüğü iletilen Davutoğlu, Ak Parti yöneticileri ile yaptığı görüşmenin ardından aday olmayacağını açıkladı." dedi.

        BBC ise haber, "Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, olağanüstü Ak Parti Kongresi'nde aday olmayacağını açıkladı. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makamında ziyaret etemesinden bu yana görevi bırakacağı spekülasyonları artmıştı." şeklinde verdi.

        Guardian gazetesi de Davutoğlu'nun açıklamalarını "istifa etti" başlığıyla duyurdu. gazete, Davutoğlu'nun Erdoğan ile dün yaprtığı görüşmenni ardından kulislerde dönen anlaşmazlık söylentilerinin ayyuka çıktığını ve beklenen açıklamanın geldiğini belirtti.

        İSVİÇRE BASINI: YERİNE KİM GEÇECEK?

        Dünden bu yana Türkiye'de yaşanan siyasi olaylar İsviçre basınında da geniş yer aldı.

        Tribüne De Geneve gazetesi: "İktidar partisinde kongre kararı" başlıklı haberde şunları yazdı: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün akşam bir görüşme yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesinden kongre kararı çıktı. Uzun zamandır süren bu ikili arasındaki anlaşmazlık da iyice ortaya çıktı." diye yazdı.

        Blick gazetesi: "Yorgun Davutoğlu ne yapmak istiyor?" başlıklı haber de şunlar yazıldı: "Davutoğlu'nun istifa konusunda uzun zamandır yapılan spekülasyonlardan sonra Davutoğlu Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra Perşembe günü basının önüne çıkacak ve bir açıklama yapacak. Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Davutoğlu Kongre kararı aldığı öğrenildi. Uzun zamandır bu ikili arasında yaşanan kapalı kapılar arkasında gerginlik de tam anlamıyla ortaya çıkarken Davutoğlu geleceğinin de bilinmeze girdiği görülüyor. Bu arada Davutoğlu'nun yerine geçecek olan kişilerinde isimleri telaffuz edilirken, Numan Kurtulmuş, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım ve Erdoğan'ın damadı olan ve halen Enerji bakanı olan Berat Albayrak'ın isimleri geçmektedir" yazdı.

        İngiltere basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabulünün ardından AK Parti'de olağanüstü kongre kararı alınmasını sayfalarına taşıdı.

        BBC Türkçe servisinin aktardığına göre; İngiliz Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınırsız güç sahibi olmak için komplo kurduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevden almak istemesinin nedeninin de bu olduğunu yazdı.

        "Erdoğan sınırsız güç sahibi olma amacıyla başbakanını görevden almak için komplo kuruyor" başlıklı haberde yer alan yoruma göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan işçi sınıfından ve sokaktan gelme, doğuştan siyasetçi bir isim. Türkiye'nin anayasasını değiştirmek, ülkenin parlamenter demokrasi yerine başkanlık sistemi ile yönetilmesini istiyor. Başbakan Davutoğlu ise tam tersine Erdoğan tarafından bu göreve getirilmiş bilgiç bir akademisyen. Gazetecilerin tutuklu yargılanmasına karşı olduğu biliniyor. En önemlisi de Erdoğan'ın 'kırmızı çizgi' olarak gördüğü 'önerilen' anayasa değişikliğine karşı.

        "GERÇEK LİDER ERDOĞAN"

        Times'a konuşan Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Ali Rıza, gelişmeleri şöyle yorumladı:

        "AKP'nin anayasasına göre partinin lideri Davutoğlu. Ancak herhangi birine gerçek liderin kim olduğunu sorun, size bu kişinin Erdoğan olduğunu söyler. Bu da iki liderin ilişkisinin merkezinde büyük bir sorun yaratıyor."

        "ERDOĞAN, ERKEN SEÇİM İÇİN BASTIRIYOR"

        Times'a konuşan AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazın erken seçime gidilmesi için bastırdığını söyledi. Bu çevrelere göre Erdoğan en az 367 milletvekili çıkarılması ve anayasanın referanduma gidilmeden değiştirilmesi için çabalıyor.

        "ERDOĞAN, DAVUTOĞLU'NU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"

        Financial Times gazetesi ise "Erdoğan'ın Davutoğlu'nun yetkisini sınırlandırma girişimleri Başbakanı hayal kırıklığına uğrattı." yorumunda bulundu.

        Financial Times'a konuşan iki kaynak, Başbakan Davutoğlu'nun AK Parti'yi olağanüstü kongreye götürmeyi planladığını ve bu kongrede genel başkanlığa aday olmayacağını söyledi. Bu durumda Davutoğlu önümüzdeki haftalarda başbakanlığı da bırakmış olacak. Gazeteye göre dünkü görüşmenin konusu, Davutoğlu'nun ülkenin seçilmiş lideri olarak bağımsızlığıydı. Haberde"Görüşme Sayın Erdoğan'ın, mevcut konumuna karşın, esasında tüm muhaliflerinden kurtulmak ve hükümeti tamamen kontrol altında tutmak için yeterli güce sahip olduğunu gösterdi." ifadelerine yer verildi.

        "SAMİMİ AMA SONUÇSUZ BİR GÖRÜŞMEYDİ"

        Başbakan Davutoğlu'nun ekibinden bir kişi Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Gün boyunca, Başbakanın, sorunu Cumhurbaşkanına saygı çerçevesinde çözeceği yolunda büyük umut vardı." dedi.

        Habere göre; Davutoğlu, Erdoğan'la görüşmeye giderken danışmanlarına, Cumhurbaşkanının kendisinin anayasal yetkilerine saygılı olması halinde, ona bu yıl yapılacak olan başkanlık referandumunda yeniden destek vereceğini söyledi.

        Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrası taraflardan açıklama yapılmazken, Başbakana yakın bir kaynak Financial Times'a şu yorumda bulundu: "Samimi ama sonuçsuz bir görüşmeydi."

        Financial Times; Erdoğan ve Davutoğlu'nun aylardır tartıştıkları konulardan bazılarını; 'akademisyenlerin ve gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları', 'ayrılıkçı Kürtlerle görüşmelere başlanması', 'bağımsız bir Merkez Bankası Başkanı'nın atanması' ve 'AB'nin giderek daha fazla kucaklanması' olarak sıraladı.

        "DAVUTOĞLU, YETERLİ DESTEĞE SAHİP DEĞİLDİ"

        Teneo Intelligence'dan Türkiye uzmanı Wolfango Piccoli'ye göre ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'yle varılan anlaşmayı, Başbakan Davutoğlu'nun kendi güç alanını yaratma çabası olarak gördü:

        "Gerilim bir 'iktidar mücadelesi' olarak yansıtılsa da, Başbakan Davuroğlu esasında ne partisinde ne Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoritesine meydan okuyabilmek için yeterli desteğe sahip değildi."

        Piccoli'nin bu yorumuna yer veren Financial Times muhabiri Mehul Srivastava, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin 50 yıldan uzun süredir gördüğü en popüler lider olduğunu da ekledi.

        DHA-CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ