Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Volkan Bozkır: Avrupa, siyasi iltica taleplerinden endişe ediyor

        BÜLENT AYDEMİR / HABERTÜRK

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu’nun vize raporunu “Kalan kriterleri karşılamak kolay” sözleriyle değerlendirdi. Raporda vurgulanan terör tanımına ilişkin olarak “Siyasi iltica taleplerinin patlamasından endişe ediyorlar” diye konuşan Bozkır, “Türklerin sığınma talep etmeyeceği konusunda onları konuşa konuşa ikna edeceğiz” dedi.

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat yolunu açan kararını değerlendirdi. Bir grup gazeteciye demeç veren Bozkır, “Bize göre, 72 kriterin tamamı karşılanmıştır. AB bakımından siyasi olarak teyit ediliyor. AB Komisyonu’nun Türkiye’ye vize serbestisi, tavsiye kararı niteliğinde. Kararda, 7 konuda ilerleme kaydedilmesinde yarar olduğu ifadesi var” dedi. Bozkır, kalan bu 7 kriterin karşılanmasının zor olmadığını vurguladı.

        ‘GİDEN 1.5 MİLYON ARASINDA TÜRK YOK’

        AB Komisyonu’ndan çıkan kararda öne çıkan “terörün tanımı” üzerine Bozkır, şu ifadeyi kullandı: “Avrupa standartlarında kullanılan ortak bir ifadedir. Bunun gibi Avrupa tabirlerinde olup da Türkiye’de olmayan bazı kelime değişikliği düşüncesi var. Biz de onlara diyoruz ki; bu kadar şehit verirken, terörle mücadele bu kadar yoğun devam ederken sanki Türkiye’de bir şey yokmuş gibi güzel günlerde bahsedilecek değişikleri yapma lüksüne sahip değiliz.” Bozkır, terör tanımında AB’nin ısrarı için “Buradaki amaçları, terörle mücadele değil mülteciler, yani geri kabuller başladığında veya vize kalktığında Türkiye’den gidecek olanlar. Terörle mücadele kanunundan yararlanarak siyasi iltica talebinin artacağı endişesi var. Biz de diyoruz ki; 1.5 milyon insan gitti. Bunların içinde neredeyse bir tane Türk yok. Bir tane siyasi iltica talebinde bulunan yok. Bunları konuşa konuşa ikna edeceğiz” diye konuştu.

        Habertürk’ü ziyaret eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ ile görüştü.

        ‘RUM KESİMİ TANINMIYOR’

        Bozkır, vizelerin kaldırılmasının, Kıbrıs Rum Kesimi’nin tanınmasına yol açıp açmayacağı konusunda, “Biz Avrupa Birliği ülkesinde olan 10 ülkeye vize uyguluyoruz. Bunun içinde Kıbrıs Rum Kesimi de var. Vize serbestisi yaşandığı an bu 10 ülkeye de vize uygulaması kalkacak. Güney Kıbrıs Rum vatandaşları artık vize almayacakları için ülkeyi tanıma noktasında, onlarla bir karşı karşıya gelme yok. Pasaportunu alacak, gelecek gidecek. Tanı-mayla ilgili bir statü tanımlaması yapmayacağız” bilgini verdi.

        RAPORTÖRİHTİMAL VERMEDİ

        AVRUPA Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye vatandaşlarına temmuzda Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. Piri, Türkiye’nin “vizesiz Avrupa” konusunda istenen 72 koşulu 1 Temmuz’a kadar yerine getiremeyece- ğini savundu. Piri, “Türkiye’nin mevcut terörle mücadele yasalarının” demokratikleşme önünde engel olduğunu belirtti.

        HOLLANDA: GÖÇ DALGASI OLMAZ

        Türk vatandaşlarına vizekolaylığı sağlanması görüşü Hollanda’da da memnuniyet yarattı. Dışişleri Bakanı Bert Koenders, “Türkiye’den AB ülkelerine göç dalgası olacağı” yönündeki kaygıların “yersiz” olduğunu söyledi. Koenders, eğer vize serbestisi işlemezse ya da getireceği sonuçlar anlaşma dışına çıkarsa bu kararın iptal edilebileceği uyarısında bulundu.

        BULGARİSTAN İLE KRİTİK ANLAŞMA

        Türkiye'nin AB ile 18 Mart’ta vardığı sığınmacılara ilişkin anlaşma uyarınca Bulgaristan ile de geri kabul anlaşması, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Baçvarova tarafından imzalandı. Bakan Âlâ, törende yaptığı konuşmada, “AB arasında imzalanan geri kabul anlaşması çerçevesinde, AB üyesi ülkelerle uygulama protokolleri imzalıyoruz. Bu uygulama protokolleri, geri kabul sürecinin sorunsuz, problemsiz bir şekilde işlemesinin ve düzensiz göçle mücadelede, yakın işbirliğinin sağlanmasının önemli enstrümanıdır. Bu, mekanizmanın işlemesi bakımından büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ