Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Esad cephesinde Halep çatlağı

        GAZETE HABERTÜRK

        İran Devrim Muhafızları ordusuna bağlı yaklaşık 20 askerin Halep’in Hantuman bölgesinde muhalifler tarafından öldürülmesinden, Rusya sorumlu tutuldu. İran medyası, rejimle koalisyon halinde olan Rusya’yı yeterli hava desteği vermemekle suçladı.

        İranDevrim Muhafızları’na bağlı 13 askerin Suriye’nin Halep kentinin Hantuman kasabasını ele geçiren Suriyeli muhalifler tarafından öldürülmesi ülkede geniş yankı uyandırdı.

        İran Kanun Gazetesi, Hantuman’da Devrim Muhafızları’nın son günlerde verdiği kayıpları “Halep Kerbela oldu” manşetiyle duyurdu. Kanun Gazetesi’nde Saman Sabiriyan imzasıyla yayımlanan yazıda, ağır kayıplardan bölgede İran ile birlikte Esad’a destek veren Rusya sorumlu tutuldu. Rusya, bölgede muhaliflere yeterli saldırı düzenlememekle suçlandı.

        YIĞINAK YAPIYORLAR

        Yazıda, Hantuman’daki çatışmalarda muhalifler tarafından, aralarında Fatimiyyun Tugayı ile Hizbullah Örgütü milislerinin de bulunduğu ve 80 İran askerinin öldürüldüğü söylentisine yer verildi.

        Ulusal İran ile İslami İran’ın aynı çıkarlara sahip olduğu belirtilirken, Esad taraftarlarından soğukkanlı olmaları istendi. Fars Haber Ajansı ise, İran Özel Kuvvetleri’nin Hantuman’ı muhaliflerden geri almak için yığınak yaptığını yazdı.

        KAYIP 247’YE ÇIKTI

        “İran Özel Kuvvetleri ve Hizbullah’ın Hantuman’ın Güneydoğusundaki Operasyonu” başlığıyla verilen haberde Kanun Gazetesi’nin Rusya eleştirisine karşın, İran’a bağlı askerlerin Rusya’nın savaş uçaklarının desteğiyle bölgede savaşmaya devam ettikleri savunuldu.

        Haberde Afgan paramiliter gücü olan Fatimiyyun Tugayı’nın yanı sıra Lübnan ve Irak’tan Şii milislerden oluşan İran askerlerinin Hantuman’ı tekrar almak için hazırlık yaptıkları vurgulandı.

        Bu arada Esad rejimine bağlı uçaklar da dün Hantuman’da El Fetih mevzilerine saldırdı. Hantuman’daki çatışmayla birlikte İran’ın Suriye’de verdiği kayıp sayısının 247’ye ulaştığı belirtiliyor. Halep, İran’ın en fazla kayıp verdiği cephelerden biri olarak biliniyor.

        KATAR ARACI OLDUGAZETECİLER BIRAKILDI

        Halep kentinde yaklaşık 1 yıldır El Kaide’nin kolu Nusra Cephesi tarafından alıkonulan 3 İspanyol gazeteci, serbest bırakıldıktan sonra Türkiye üzerinden ülkelerine döndü.

        İspanyol basınını, geçen yıl temmuz ayında Halep’te alıkonulan İspanyol gazeteciler Antonio Pampliega, Jose Manuel Lopez ve Angel Sastre Katar’ın arabulucu olmasıyla serbest bırakıldıklarını yazdı. Türkiye’den Suriye’ye girdikten iki gün sonra 12 Temmuz 2015’te alıkonulan 3 gazetecinin serbest çalıştıkları belirtildi.

        IŞİD’E 24 SAATTE25 HAVA SALDIRISI

        ABD öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçaklarının 24 saat içerisinde 25 IŞİD hedefine saldırdığı açıklandı. Saldırılardan 17’sinde Irak’taki, 8’inde de Suriye’deki örgüt birimlerinin vurulduğu belirtildi. Suriye’deki saldırıların üçünün Mare hattında Türkiye sınırı yakınına yapıldığı duyuruldu. Irak’taysa saldırılar Musul çevresine yapıldı.

        CAKARTA’DA KATLİAM PROTESTOSU

        Halep’teki katliamlar Endonezya’nın başkenti Cakarta’da protesto edildi. Endonezyalılar, Esad ve Rus güçlerini sloganlar ve kınayan mesajların yazıldığı dövizlerle Halep’teki saldırılarına son vermeye çağırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ