Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Netanyahu'dan Filistin barışına veto

        GAZETE HABERTÜRK

        İsrail Başbakanı Netanyahu, Fransa’nın arabuluculuğunda gerçekleşecek olan İsrail-Filistin barış görüşmelerini kabul etmeyeceklerini açıkladı. Filistinli yöneticiler barış görüşmelerine sıcak baktıklarını söylese de Netanyahu görüşmelerin tarafsızlığa gölge düşürdüğünü ifade etti.

        İsrailBaşbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa’nın 30 Mayıs’ta İsrail-Filistin krizi ile ilgili olarak bakanlar seviyesinde uluslararası bir toplantı düzenlemesinin “tarafsız bir çözüm” olmayacağını ifade etti.

        Dün yaptığı basın açıklamasında, Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile görüştüklerine değinen Netanyahu, Fransa’nın, Kudüs’teki ibadet yasaklarına ilişkin olarak savunduğu tutumunun yanlış olduğunu belirtti.

        İsrail yönetimi, İslami açıdan önemli bir ibadet yeri olan Kudüs’teki Harem-i Şerif’e ve Mescid-i Aksa’ya Müslümanların alınmasına izin vermiyor.

        Fransa, UNESCO Yürütme Kurulu’nda 14 Nisan’da Arap ülkelerinin girişimiyle kabul edilen “ibadethanelerin üç büyük dine de açılması” yönündeki karar tasarısına onay vermişti.

        ‘SKANDAL KARAR’

        Netanyahu, “Ayrault’ya UNESCO’da kabul edilen skandal boyuttaki çözüm önerisinin tarafsız bir çözüm sürecini gölgeleyeceğini söyledim. Harem-i Şerif meselesi, Müslüman ve Yahudi halk taraflarıyla çözülebilecek bir konu. Buna, Fransız otoriteleri müdahil olmamalı” diye konuştu.

        Mescid-i Aksa’nın yalnızca Müslümanlar açısından değil aynı zamanda Yahudiler açısından da kutsal bir yer olduğuna vurgu yapan Netanyahu, “Bu konu yalnızca taraflar arasında, direkt ve önkoşulsuz olarak görüşülmeli” dedi.

        Ayrault, 30 Mayıs’ta İsrail-Filistin krizi ile ilgili olarak bakanlar seviyesinde uluslararası bir toplantı düzenleyecek. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah’ta görüştükten sonra Kudüs’e gidecek olan Bakan Ayrault, Nisan 2014’ten beri ilerlemeyen İsrail-Filistin barış görüşmelerinde etkin rol oynayacak.

        Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ise Fransa’nın, İsrail’in tavrına rağmen barış konferansı düzenlemekte kararlı olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ