Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'da tutuklanan Aziz Şenel'i eşiyle Türkçe konuşturmadılar

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Rusya’da istihbarat ajanları tarafından yolu kesilince korkup durmayan Türk turizmci Aziz Şenel, bir sonraki gün tekrar gittiği Novygorod kentinde tutuklandı. 2014’te yaşanan olayın ardından Şubat 2016’daki duruşmada 7 yıl hapse mahkûm edilen Aziz Şenel’in davası, 17 Mayıs’ta Moskova Yüksek Mahkemesi’nde görüldü. Şenel, Yüksek Mahkeme’ye katılmasına izin verilmediği için kendisini video-konferans sistemiyle savunmaya çalıştı. Şenel için Azeri tercüman hazır bulunduruldu. Tercüman Şenel’in sözlerini tam olarak mahkeme heyetine aktaramadı. Bunun üzerine Aziz Şenel eşi Anastasia ile Türkçe konuştu. Aziz Şenel’in sözleri kadın savcının isteği üzerine kesildi. Savcı, Şenel çiftinin Türkçe konuşmasına terör propagandası yapma ihtimalleri olabileceği ve kötü planlar kurabilecekleri düşüncesiyle izin vermedi. Şenel’in mahkemesi Rus avukatının isteği üzerine 21 Haziran’a ertelendi.

        ‘SÜREKLİ SÖZLERİ KESİLDİ’

        2 çocuk babası Aziz Şenel’in Moskova’da yaşayan eşi Anastasia Şenel, eşinin yargılanmasına 17 Mayıs’ta Moskova’daki Yüksek Mahkeme’de devam edildiğini belirterek duruşmada yaşananları şöyle aktardı:

        “Eşim, 3 hâkim, 1 kadın savcının karşısına çıktı. Mahkeme kendisinin duruşma salonuna gelmesine izin vermediği için Aziz’e bir Azeri tercüman sağladılar. Ancak tercüman Aziz’in savunmasını sağlıklı aktaramadı. Tercümede sorunlar yaşandı. Aziz de Rusça tam olarak konuşamadı. Sürekli sözleri kesildi. 1 saat süren mahkeme avukatımızın isteğiyle haziran ayına ertelendi. Aziz o gece karanlıkta sivil giyimli kişilerin ajan olduğunu fark etmediğini söylese de dinlemediler. Türkçe bana çok üzgün olduğunu söylerken kadın savcı araya girdi. Mahkeme heyetine, ‘Türkçe konuştuğumuz yani yabancı dilde konuştuğumuz için kötü planlar ve terör propagandası yapıyor olabileceğimizi’ söyledi ve konuşmamızı bitirdi.”

        ‘AJANLAR TANIĞI KORKUTTU’

        Olay günü eşinin aracında olan arkadaşı Tuncay Bingül’ün Rus ajanlar tarafından korkutulduğu için mahkemeye gelmediğini ve gerçekleri anlatamadığını iddia eden Anastasia Şenel, eşinin cezaevinde de zor koşullarda kaldığını söyledi. Anastasia Şenel, “Yanına Ukraynalı bir mahkûmu verdiler, Türk düşmanlığı yapıldığını söylüyor. Can güvenliğinden korkuyor. Kuran-ı Kerim ve Türk romanlarını bile cezaevine almadılar” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ