Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'li askerlerin taktığı YPG arması tartışılıyor

        Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’de terör örgütü DAEŞ’in başkenti konumundaki Rakka’ya yönelik operasyonda ABD askerlerinin PKK’nın uzantısı YPG’nin armasını takmasına ilişkin uzmanlar şunları söyledi:

        ‘OBAMA, RAKKA’YI DAEŞ’DEN KURTARIP PYD’YE VERECEK’

        Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali SEMİN: “Türkiye, ABD’nin diplomatik müttefiki olmasına rağmen neden sahada Türkiye aleyhine hamleler yapıyor diye düşünülebilir. Ancak bu ABD’nin yıllardır izlediği bir strateji. Bölgesel aktörlerden kim ABD’nin politikasına hizmet ederse o desteklenir. PYD de DAEŞ’i bitirme mücadelesi verdiği için ABD’den destek görüyor. Obama gitmeden önce PYD’ye Rakka’yı verip Rusya’ya karşı bölge hâkimiyetini sağlamak istiyor. Bölge hâkimiyetini PYD’ye destek vererek sağlayacağının farkında. Bunun sonucunda önümüzdeki aylarda önce geçici Suriye hükümeti kurulması, iki yıla kadar da Federal Suriye Cumhuriyeti’nin kurulması gündemde olacak. Suriye’nin kuzeyi Kürtlere, ortası Sünni Müslümanlara, Lazkiye bölgesi de Esad’ın devamı olan Alevi Araplara verilecek.”

        ‘AMBLEM SEMBOLİK DURUM, ORAYA PYD YERLEŞECEK’

        Güvenlik uzmanı Abdullah AĞAR: “Amerika bölgede vekâlet savaşı yürütüyor. Yerel halkı kullanarak bölgede hâkimiyetini kuruyor. Bölgede mühimmat sağlayan ve savaşacak paralı yabancı asker hizmeti veren 30 firma var. Bölgenin son 30 yılına şahidim. Amerika yeni bir strateji, bambaşka bir taktik izlemeye başladı. Türkiye’yi zor duruma sokacak yeni sürprizlerle karşılaşabiliriz. Esas odak Cerablus, Azez hattında yaşanıyor. Oraya PYD yerleştirilecek. Amblem sembolik bir durum.

        Özel nitelikli paralı bir asker ayda 20 bin dolardan fazla maaş alabildiği gibi, üçüncü dünya ülkelerinden getirdikleri ve ellerine silah tutuşturup 300-500 dolar maaşla çalıştırılan bu insanlar vekâlet savaşlarının en önemli unsurlarından biridir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ