Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Libyalı yetkililer: Mültecileri AB tehdidi boğuyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Libyalı yetkililer, Akdeniz’de mülteci ölümlerinin artmasından Avrupa Birliği (AB) ve NATO’yu sorumlu tuttu.

        Önceki gün Libya’nın Zuvara kenti kıyılarına vuran 117 mülteci cesedinin ardından The Times Gazetesi’ne konuşan Zuvara Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Mirwan Issam Abudib, AB’nin insan kaçakçılarıyla mücadele için başlattığı ‘Sofya Operasyonu’ gemilerinin ölümlerin artmasının başlıca sebebi olduğunu ifade etti.

        Abudib, “AB ve NATO’nun görevlendirdiği gemiler, saatte 12 deniz mili (yaklaşık 22 kilometre) hızın üstüne çıkan tekneleri vurmakla tehdit ediyor. İnsan kaçakçıları ise bu önlemin etkilerini, gemilere bir defada kapasitesinden fazla yolcuyu bindirerek gidermeye çalışıyor” diye konuştu.

        İtalya’ya ulaşmak için çarşamba günü Libya kıyılarından yola çıkan ve içerisinde yaklaşık 125 kişiyi taşıyan teknenin batmasının ardından 75’i kadın, 6’sı çocuk olan mülteci cesetlerinin kıyıya vurması üzerine Zuvara’ya gelen Libya Donanması Sözcüsü Eyüb Gasim ise, “Avrupalılar ceset saymaktan başka bir şey yapmıyor” dedi.

        Gasim, “Sınır geçişleri için sıkça kullanılan bu rotada insan kaçakçılarıyla mücadele etmek için daha fazla uluslararası çabaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz hafta yalnızca bir hafta içinde Libya açıklarında 700 mültecinin boğularak ölmüş olmasından endişe ettiklerini bildirmişti.

        GRİT'TE 250 MÜLTECİ KAYIP

        Yunanistan’ın Girit Adası açıklarında batan mülteci teknesinde yaklaşık 250 kişinin cesedine ulaşılamadı. Yunan sahil güvenlik yetkilileri, teknede bulunan 340 kişinin kurtarıldığını, dokuz kişinin cansız bedeninin bulunduğunu açıkladı.

        Yetkililer, kaç kişinin kayıp olduğunu tahmin etmenin mümkün olmadığını ifade ediyorlar. Ancak teknedekilerin ifadelerinden, teknenin 500 ila 700 kişiyle yola çıktığı anlaşılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ