Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail'den Türkiye'nin projelerine onay

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye ile İsrail arasında 26 Haziran’da yapılacak normalleşme görüşmelerinin ardından Gazze’ye yönelik elektrik, su, altyapı ihtiyacını karşılayacak kritik projelerin devreye sokulması gündemde. Şu an camilerin yeniden inşası ağırlıklı 11 projeyle Gazze’de çalışmalarını yürüten Türkiye’nin 3 yeni projesi de İsrail tarafından onaylandı. İsrail, Türkiye’nin bir cami inşası projesini de değerlendirmeye aldı. Türkiye’nin Gazze ambargosunun hafifletilmesi şartı bulunurken, İsrail’in de Gazze’nin bir doğalgaz boru hattına bağlanması konusunda prensip kararı aldığı, Gazze Marine doğalgaz sahasının geliştirilmesine destek olacağı öğrenildi.

        1902 NUMARALI ELEKTRİK PROJESİ

        Gazze’ye yönelik deniz ablukası bulunması nedeniyle İsrail, bir gemi aracılığıyla Gazze’ye elektrik sağlanmasına sıcak bakmıyor. İsrail normalleşme sürecinin ardından Gazze’nin su, elektrik, enerji problemine yönelik olarak uluslararası desteklerle daha kapsamlı adımlar atabileceği sinyalini verdi. İsrail, bu yıl Gazze’ye 10 milyon metreküp su verirken, 125 megavat da elektrik sağlıyor.

        İsrail’in Gazze’ye yönelik projeleri dünya kamuoyuna duyurduğu sitede, 1902 numaralı proje olarak, “Gazze Elektrik Santralı’nın yeniden inşası” ile ilgili bir proje bulunuyor. Bu projenin kim tarafından yapılacağı henüz belli olmadı. Türkiye’nin de ilgilendiği proje İsrail tarafından değerlendirme aşamasında.

        DOĞALGAZ BORU HATTINA BAĞLANACAK

        HABERTÜRK’ün edindiği bilgiye göre, İsrail, Gazze’de yaşanan su ve elektrik sorunuyla ilgili olarak Gazze’yi doğalgaz boru hattına bağlama konusunda prensip kararı aldı. Bunun haricinde İsrail’in Gazze Marine gaz sahasının geliştirilmesine de destek vermesi bekleniyor. Bu projenin gerçekleşmesinin Filistin için ciddi bir gelişme olacağı belirtiliyor.

        2000’li yılların başında British Gas, Gazze Marine’de ticari ve işletilebilir yaklaşık 280 milyar metreküplük gaz rezervleri bulmuştu. Filistin’e ait bu gazın satılması ve paranın uluslararası bir hesaba Filistin adına yatırılması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Gaz, İsrail’e satılacaktı. Filistin, elde edilecek geliri bölgenin kalkınması ve altyapısına harcayacaktı. Ancak bu dönemde İsrail’de hükümet değişikliği olması ve Gazze’de HAMAS’ın seçimle işbaşına gelmesi bu anlaşmayı rafa kaldırmıştı.

        TİKA, DİYANET VE KIZILAY 11 PROJE YÜRÜTÜYOR

        Söz konusu sitede, Türkiye’nin Gazze’deki onaylanan ve değerlendirilen projeleri de yer alıyor. Buna göre, Türkiye’nin aktif olarak Gazze’de çalışmalarını yürüttüğü projeler şöyle:

        -Al-Emam Malk Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Çok katlı apartman inşası - TİKA

        -Al-Amal Yetim Enstitüsü için 2 katlı bina - Türk Kızılayı

        -Muslim Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Safa Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Hamza Mosque- Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Al-Bana Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Badr Camii- Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Al Bukhari Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Sultan Abdülhamid Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Al-Tawheed Camii - Diyanet İşleri Başkanlığı

        3 YENİ ONAY VERİLEN PROJE

        İsrail’in Türkiye’ye yeni onay verdiği projeler ise şunlar:

        -Khanyonis mezbahasının inşası - TİKA

        -Abdallah Ben Massood Camii- Diyanet İşleri Başkanlığı

        -Oglaw Camii - Türk sivil toplum kuruluşu

        DEĞERLENDİRMESİ SÜREN PROJE

        İsrail’in değerlendirdiği Türk projeleri arasında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın inşa edeceği Zuhair Camii bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ