Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB'den ayrılma yönünde oy kullanan İngilizler pişman

        GAZETE HABERTÜRK

        İngiltere’deki AB referandumunda ayrılma yönünde oy kullananların bazıları perşembe günkü tarihi oylamanın sonuçlarını görünce f ikir değiştirmeye başladı. Ulusal para birimi sterlini 40 yılın en düşük değerine düşüren, Başbakan David Cameron’ı koltuğundan eden, Birleşik Krallık’ı bölünmenin eşiğine getiren oylamanın ardından, “Çıkalım” diyenlerde de “Kalalım” diyenlerde de büyük şaşkınlık, hayal kırıklığı ve öfke var. Independent Gazetesi’nin haberine göre, referandumda ayrılma yönünde oy kullanan çok sayıda kişi seçim komisyonlarını arayıp oyunu değiştirme şansı olup olmadığını sordu. 22 yaşındaki seçmen Mandy Suthi, “Ben ve kardeşlerim sadece protesto için ayrılmayı destekledik. Sabah gerçeğin farkına varınca çok büyük hayal kırıklığına uğradık. Şimdi şans verilirse oyumuzu değiştiririz” dedi. Khembe Gibbons adındaki bir sağlık görevlisi ise “AB’ye aktarılan paraları NSA’ye (İngiltere Sağlık Sistemi) aktaracağım” diyen ancak referandumdan sonra “Ben böyle bir söz vermedim” açıklamasında bulunan aşırı sağcı Bağımsız İngiltere Partisi Başkanı Nigel Farage’ın sözüne kanarak ayrılma oyu verdiğini söyledi. BBC’yi arayan çok sayıda İngiliz de “kandırıldığını” ileri sürdü. Daily Mail Gazetesi ise bir seçmenin pişmanlığını “Benim oyumu dikkate alacaklarını bilmiyordum” sözleriyle dile getirdi.

        MECLİSE DİLEKÇE YAĞDI

        İngiltere’nin AB’de kalması yönünde oy kullananların ise sonuca öfkesi giderek artıyor. Dün başkent Londra ve büyük şehirlerde protesto gösterileri düzenlendi, “Biz İngiliz değil Avrupalıyız” dövizleri taşıyan göstericiler yeni bir referandum düzenlenmesini istediler. Protestocular ikinci bir referandum düzenlenmesi için meclisi de dilekçe yağmuruna tuttu. İngiltere Avam Kamerası cuma güne 800 binden fazla dilekçe gönderilince çöktü. Site yeniden açılırken dün bu sayı 1 milyonu aştı. Dilekçede referandumda katılım oranı- nın yüzde 75, çoğunluk oylarının ise yüzde 60’ın altında kalmasına dikkat çekilerek yeni bir referandum isteniyor. Perşembe günkü referandumda katılım yüzde 72’de, AB’den ayrılması yönündeki oylar ise yüzde 52.9’da kalmıştı. İngiltere Avam Kamarası 100 bin imzayı açan dilekçeleri gündeme almak zorunda.

        GOOGLE’A ‘HAYIR’ DEDİKLERİ AB’Yİ SORDULAR

        İngilizvatandaşlarının Google’a en çok sorduğu sorulardan biri, “AB nedir?” oldu. Arama eğilimlerini listeleyen verilere göre, resmi sonuçların duyurulmasının ardından, İngiltere’de kullanıcıların Google’a AB ile ilgili en çok sordukları beş soru şunlar oldu: “AB’den ayrılmak ne anlama geliyor?”, “AB nedir?”, “AB’de hangi ülkeler var?”, “Biz AB’den ayrılınca ne olacak?”, “AB’de kaç ülke var?”

        NE HALT ETTİNİZ!

        İngilterer’de oy kullanma yaşına gelmediği için referandumda oy veremeyen çok sayıdaki genç, tepkisini Twitter üzerinden dile getirdi. Ülkenin AB’den çıkma kararını eleştiren gençler, “Ne halt yediniz?” dedi.

        MÜSLÜMAN BAŞKANDAN LONDRALILARA TESELLİ MESAJI

        Cameron’ın AB yönündeki kampanyasının en büyük destekçilerinden olan Londra’nın çiçeği burnunda Müslüman belediye başkanı Sadiq Khan, Facebook üzerinden bir mesaj ile ayrılığı değerlenirdi. Khan, “Londra’da ikamet eden Avrupalılara seslenmek istiyorum, burada her zaman hoş karşılanacaksınız” dedi.

        Bu arada İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan AB yanlıları ise kentin İngiltere’den ayrılması ve AB içinde kalması için bir başka imza kampanyası başlattı. Change.org sitesinde James O’Malley tarafından imzaya açı- lan dilekçe Londra Belediye Başkanı Siddiq Khan’a hitaben kaleme alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ