Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'dan özerklik açıklaması

        GAZETE HABERTÜRK

        BirleşikKrallık’ta 23 Haziran’da düzelenen AB referandumu, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın ardından başkent Londra’da bağımsızlık isteklerinin yükselmesine yol açtı.

        Referandumda yüzde 60’ın üzerinde “AB’de kalınması” yönünde oy kullanan Londralılar online açık dilekçe sitesi Change.com’da Belediye Başkanı Sadiq Khan’a seslenerek “Londra’nın bağımsızlığını ilan etmesine önayak ol” diye çağrıda bulunmuştu. Dilekçe bugüne kadar 175 bin kişi tarafından imzalandı. Göreve mayıs ayında gelen çiçeği burnunda Belediye Başkanı Khan bu çağrılara olumlu yanıt verdi. Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı Khan dün bir grup işadamına yaptığı konuşmada, “Londralılar adına başkent için hemen şimdi daha fazla özerklik talep ediyorum. Londra da kendi kaderini tayin edebilmeli” dedi.

        VERGI YETKISI TALEBI

        Sadiq Khan talebine gerekçe olarak Londra’nın AB’den çıkışın ardından özellikle mali sektörde büyük kayıplara uğrayacak olmasını gösterdi. Başkentin ürettiği vergilerden daha fazla pay almasının gerektiğini savunan Khan “Vergi toplanması, çalışma hayatı, taşımacılık, şehirleşme ve planlama konusunda daha fazla yetkiye sahip olmalıyız. Daha fazla özerklik Londra’nın ekonomisini belirsizliklerden daha fazla koruyacaktır” dedi.

        Khan, bağımsızlık talep etmediğini, “Çevre yoluna barikat kuracak değiliz” sözleriyle açıkladı.

        İŞ DÜNYASI DA İKİYE BÖLÜNDÜ

        İngiltere'nin AB’den ayrılması sürecinin başlamasıyla finans piyasalarındaki dalgalanmalar ülkenin önde gelen işadamlarını da böldü. Medya patronu Rupert Murdoch, sahibi olduğu The Times Gazetesi’nin bir konferansında sterlinin değer kaybının İngiliz mallarının rekabet gücünü artıracağını söyledi.

        Ancak Murdoch şirketlerinin değerinin hızla erimesinden şikâyet etti ve bundan başta Boris Johnson olmak üzere “AB’ye hayır” kampanyası yürütenleri sorumlu tuttu. Virgin Holding’in sahibi Richard Branson ise referandumdan sonra şirketlerinin değerinin üçte birinin eridiğinden şikâyet etti ve “İkinci bir referandum yapılmazsa, bu ülke bir resesyona gidecek. İngiltere felakete sürükleniyor” dedi.

        'BURADAKİ SON ALKIŞINIZ OLACAK!'

        İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya yürüten aşırı sağcı Bağımsız İngiltere Partisi (UKIP) Başkanı Nigel Farage sürpriz biçimde Avrupa Parlamentosu’nun İngiltere’nin ayrılmasının tartışıldığı oturuma katıldı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Farage’ı oturum öncesi öperek karşıladı. Ancak meclis toplantısında farklı bir tavır takınan Juncker, “İngiliz demorasisine saygı göstermeliyiz” şeklindeki sözlerinin Farage tarafından alkışlandığını görünce “Bu buradaki son alkışınız olacak. Açıkçası burada olmanıza biraz şaşırdım. Neden buradasınız?” dedi.

        CORBYN GÜVENOYUALAMADI

        BREXIT kararı çıkmasının ardından istifa baskısıyla karşı karşıya kalan muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, parlamentodaki İşçi Partisi grubunda yapılan oylamada güvenoyu alamadı. Partisinden birçok milletvekilinin AB’de kalınması yönünde isteksiz bir kampanya yürütmekle eleştirdiği Corbyn, güven oylamasını 40’a karşı 172 oyla kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ