Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Irak halkı IŞİD ve Abadi’ye öfkeli!

        GAZETE HABERTÜRK - DIŞ HABERLER

        Irak’ın başkenti olan Bağdat’ın göbeğinde terör örgütü IŞİD’in patlattığı bombalarla hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e ulaşırken, ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildi. Önceki gün, iftar sonrası caddelerin kalabalık olduğu bir saatte düzenlenen, çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğü saldırı, can kaybı ve yıkım açısından ülke tarihinin en büyük terör saldırısı olarak kayıtlara geçti.

        BİR KAMYON BOMBA PATLATTILAR

        Bomba yüklü soğutmalı bir kamyon ile yapılan saldırıda Karada semtinde onlarca bina ve işyeri enkaza döndü. Benzeri görülmemiş saldırıya Bağdatlılar büyük tepki gösterdi.

        Halk, IŞİD’e lanet yağdırırken, Başbakan Haydar Abadi yönetimine de öfkesini yansıttı. El Cezire Televizyonu’na konuşan ve Karada’da dehşeti yaşayan bir kadın, “Bütün olanlardan Irak’ın siyasetçileri sorumlu. Bayramımız zehir oldu. IŞİD mi El Kaide mi bilmem. Bundan yolsuzluklara bulaşmış politikacılar sorumlu” diye tepki gösterdi.

        Karadalı kadın, kentin ortasında yükselen 3 metrelik duvarlarla çevrili kamu binaları ve elçiliklerin bulunduğu ‘Yeşil Bölgeyi’ kastederek, “Onlar duvarların ardındaki saraylarında güvende yaşarken biz hedef oluyoruz” diye konuştu.

        Başbakan Abadi dün sabah saldırının düzenlendiği Karada semtine yaptığı ziyaret sırasında öfkeli kalabalığın tepkisine maruz kaldı. Tepkiler üzerine bölgeden ayrılan Abadi, daha sonra yaptığı açıklamada halkın tepkisini “anlayışla karşıladığını” söyledi.

        ABADİ’DEN YENİ KARARLAR

        Saldırının Bağdat’ta, Şiilerin yaşadığı ancak sakin olan bölgede meydana gelmesi üzerine hükümet bazı önlemler aldı. Karada semtine kadar onlarca kontrol noktası bulunmasına rağmen bombalı aracın patlatılması nedeniyle Başbakan Abadi, Bağdat ve tüm illerdeki kontrol noktalarında bulunan elle taşınır patlayıcı tespit cihazlarının toplatılmasına karar verdi. Abadi, bu cihazlarla ilgili yapılan yolsuzluklar ve ülkeye girmesini sağlayan tüm tarafların araştırılmasını istedi.

        Irak Başbakanı ayrıca kontrol noktalarında nöbet tutan güvenlik güçlerinin cep telefonu kullanmasını yasakladı. Abadi, Bağdat’taki kontrol noktalarının düzenlenmesi planının da yeniden gözden geçirilmesi talimatını verdi.

        IŞİD’İN ELİNDE 5 KENT KALDI

        Terör örgütü IŞİD’in kanlı saldırılarında yoğunluğu artırmasının temelinde örgütün hızla güç ve zemin kaybetmesi büyük etken olarak gösteriliyor. İki yıl önce 2014 yılının yaz aylarında Irak ve Suriye’de 10 kentin kontrolünü ele geçiren IŞİD, 27 Haziran 2016 itibarıyla sadece 5 kentin kontrolünü sağlayabiliyor. Yine son iki yıl içinde terör örgütünün elindeki 126 yerleşimden 56’sının geri alındığı belirtiliyor.

        ‘YEŞİL BÖLGE’YE BÜYÜK TEPKİ

        Bağdatlılar, kentin ortasındaki ‘Yeşil Bölge’ye öteden beri tepki gösteriyor. Bir zamanlar Saddam Hüseyin’in sarayının bulunduğu Dicle Nehri kıyısındaki Kark semtinde 10 kilometrekarelik alanı kapsayan Yeşil Bölge, ABD’nin 2003’teki işgalinin ardından ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya büyükelçiliklerinin merkezi haline getirildi.

        ‘Yeşil Bölge’yi çevreleyen duvarların yüksekliği 3 metreyi buluyor.
        ‘Yeşil Bölge’yi çevreleyen duvarların yüksekliği 3 metreyi buluyor.

        Çevresine 3 metre beton duvar çekilen bölgeye giriş çıkışlar sıkı biçimde denetleniyor. Bölgede Irak Meclis’i, Başbakanlık ve bazı bakanlıklar da yer alıyor. Yeşil Bölge’de dünyanın en büyük büyükelçilik binası olan ABD Büyükelçiliği de bulunuyor. Yeşil Bölge nisan ayında Şii lider Mukteda es-Sadr taraftarlarınca basılmış ve bazı duvarları yıkılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ