Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İtalya'dan İngiltere'ye Brexit çağrısı

        Roma'da İngiliz mevkidaşı Theresa May'i ağırlayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere'ye Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış takvimini netleştirmesi çağrısı yaptı. May ise, bunun için zamana ihtiyaçları olduğunu yineledi.

        Göreve başlamasının üzerinden henüz 2 hafta geçen İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin AB'den çıkışını (Brexit) masaya yatırmak için Almanya ve Fransa´nın ardından İtalya´yı ziyaret etti.

        May, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Roma´daki devlet konukevi Villa Doria Pamphilj'de çalışma yemeğinde bir araya geldi.

        Liderlerin gündeminde Brexit´in yanı sıra, mülteci sorunu ve terörizm gibi konular da vardı.

        İki lider, daha sonra konukevinin bahçesinde bir basın toplantısı düzenledi.

        Brexit kararının kendilerini üzdüğünü, ancak İngiltere halkının iradesine saygı duyduklarını söyleyen Renzi, bu zor sürecin açıklığa kavuşması için yeni İngiltere hükümetiyle işbirliği yapmaktan ve ona destek olmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

        "BREXİT´İ BİR BAŞARIYA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"

        Daha önce de, Haziran ayında yapılan referandum sonrası İngiltere´nin AB´den çıkış prosedürlerini derhal hayata geçirmesi gerektiğini belirtmiş olan Renzi, belirsizlik içindeki Brexit takviminin netleştirilmesi gerektiğini, bunun tüm diğer üye ülkelerin de çıkarına olduğunu söyledi.

        Matteo Renzi, eşi görülmemiş bu referandum sonucunun geride AB´ye, nasıl bir gelecek hayal ettiklerine ilişkin büyük bir soru işareti bıraktığını dile getirirken, bundan sonra ideal bir Avrupa yaratmak için fırsat yakalamaları gerektiğini de belirtti.

        Theresa May ise, AB´yle resmi çıkış müzakerelerini başlatmak için zamana ihtiyaçlarını olduğunu söyleyerek, Brexit´i bir başarıya dönüştürmek istediklerini dile getirdi. May, bu nedenle İtalya gibi birliğe üye ülkelerle işbirliği yapmanın gerekliliğine dikkat çekti.

        May ayrıca, AB´yi bıraksalar da Avrupa´nın bir parçası olmayı sürdüreceklerini ve birlik ülkeleriyle güçlü ekonomik bağlarının süreceğini de ekledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ