Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Obama: Sızıntıda Rusya'nın parmağı var

        GAZETE HABERTÜRK

        Demokrat Parti’nin Philadelphia kentindeki kongresinde 2016 ABD Başkanlığı seçimleri için resmen adaylığı ilan edilen 68 yaşındaki Hillary Clinton, ülkesinin tarihinde büyük bir partiden seçilen ilk kadın başkan adayı oldu.

        Demokrat Parti’nin Philadelphia kentinde Güney Dakota Eyaleti delegelerinden gelen 15 oyla adaylık için gereken 2 bin 383 oya erişen Clinton, 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde partinin nihai adayı olarak ilan edildi.

        Eski ‘First Lady’, New York Senatörü ve ABD Dışişleri Bakanı olan Clinton, böylece ABD’nin ilk kadın başkan adayı olarak tarihe geçti.

        Resmi adaylık konuşmasını bugün yapacak olan Clinton, telekonferansla Philadelphia’daki kongreye bağlanarak coşkulu kalabalığa seslendi.

        Clinton, destekçilerine “Hâlâ orada bu konuşmayı izlemek için bu geç saate kadar bekleyen küçük kızlar varsa onlara sadece şunu söylemek istiyorum: Ben ABD’nin ilk kadın başkanı olabilirim ama benden sonra sıra sizden birinde olacak” diye seslendi.

        Clinton’ın yarışta tek başına kalan rakibi Bernie Sanders da yaptığı konuşmada “Demokrat Parti’nin başkan adayı Clinton olmalıdır. Clinton mükemmel bir başkan olacaktır. Ona destek veriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyerek sembolik bir jestte bulundu.

        Clinton, geçtiğimiz günlerde de başkan yardımcısı adayı olarak Virginia Senatörü Tim Kaine’i belirlemişti. Clinton, ABD’nin 45’inci başkanının belirleneceği 58’inci başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den işadamı Donald Trump’la yarışacak.

        GÖÇMENKADINLAR CLINTON’CU

        Clinton, son dönemlerde yapılan çoğu ankete göre 8 Kasım’daki başkanlık seçiminde favori. Anketlerin ortaya koyduğu bir başka tespit ise Clinton’ı yine en fazla kadınlar destekliyor. Kamuoyu yoklamaları, Clinton’ın özellikle düşük gelirli ve göçmen kökenli kadınları arkasına aldığını gösteriyor.

        OBAMA’DAN PUTİN’E ‘DIŞ MİHRAK’ SUÇLAMASI

        Clinton’ın Demokrat Parti adayı olduğunu ilan ettiği gün ABD Başkanı Barack Obama da NBC News Televizyonu’nda ABD-Rusya ilişkilerini gerecek bir iddiada bulundu.

        Obama, Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nin sisteminden 19 bin e-postanın çalınarak Wikileaks gibi sızıntı sitelerine verilmesi skandalına değindi.

        Obama, bu olayda Rusya’nın parmağı olabileceğini belirterek “Her şey mümkün. Uzmanlar, bu olayın Ruslarla bağlantılı olduğu kanaatinde. Rusların sadece devlet sistemimizi değil özel sistemlerimizi de hack’lediklerini biliyoruz” dedi.

        Obama, Cumhuriyetçi Parti’yi hedef alarak “Sızıntının altında yatan nedeni doğrudan söyleyemem, ancak Vladimir Putin’in defalarca Donald Trump’a hayranlığını ifade ettiğini biliyorum. Trump’ın Rusya’da çok popüler olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

        Trump’ın da daha önce Putin’in liderliğini överek “Güçlü bir lider” dediği biliniyor.

        BILL CLINTON EŞİNEAŞKLA SESLENDİ

        Eski ABD Başkanı Bill Clinton da Beyaz Saray’da birlikte fırtınalı günler geçirdiği eşi Hillary Clinton’a destek için Philadelphia’da konuşma yapan isimlerin arasında yer aldı.

        Konuşmasında “1971’in ilkbaharında bir kızla tanıştım” sözleriyle eşine hayranlığını itiraf eden Clinton, birlikte geçirdikleri yılları Monica Lewinsky skandalına değinmeden 42 dakika boyunca anlattı.

        Clinton, eşinin çok iyi bir başkan olacağına inandığını belirterek, “Benim tanıdığım en ilerici-değişimci kadın. Bu kadın hiçbir zaman statükodan tatmin olmaz, topu her zaman ileri atmak ister, o böyle biridir” ifadesini kullandı.

        TRUMP'TAN RUSYA'YA ÇAĞRI

        Cumhuriyetçi aday Donald Trump, e-postaları hack’lediği iddia edilen Rusya’yı “deşifre etmeye” çağırdı. Trump’ın, başkan yardımcısı olmak üzere adaylığını açıkladığı Indiana Valisi Mike Pence’in “Sızıntılarda başka bir ülkenin dahiliyeti varsa sonuçları ağır olacaktır” ifadesiyle çelişen bir açıklama yapması, dikkat çekti. Florida’nın Doral kentinde bir basın açıklaması yapan Trump, “Rusya, umarım o kayıp 30 bin e-postayı bulabilirsin. Ben onları görmeyi isterim” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ