Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya liderleri darbe için ne dedi?, Liderlerin 15 Temmuz darbe yorumu
        1

        Almanya Başbakanı Angela Merkel: Ölçülülük ilkesini hatırlattı

        Almanya Başbakanı Angela Merkel 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili darbe girişiminin püskürtülmesini savunduğunu dile getirirken ölçülülük ilkesinin tanınması uyarısında da bulundu.

        2

        ABD Başkanı Barack Obama: Karar verici ben değilim

        ABD Başkanı Barack Obama, 15 Temmuz darbe girişimini kınarken, "ABD'nin, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgisi olduğu yönündeki tüm iddialar asılsızdır." ifadesini kullandı. Obama, Gülen'in iadesiyle ilgili de " Süreç hukuka uygun şekilde ilerleyecek; karar verici ben değilim" dedi.

        3

        Fransa Başbakanı François Hollande: AB'ye girmek isteyen bir ülke...

        15 darbe girişimi sonrası yaptığı değerlendirmede kendisine sorulan darbeciler için "idam geri getirilsin" taleplerine ilişkin haberler üzerine "İnsan hakları konusunda taviz vermeyiz; Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bir ülke idam cezasını geri getiremez. AB ile, katılım müzakereleri bile olsa, ilişki içinde olmak isteyen bir ülkenin iç hukukuna idam cezasını geri getiremez" şeklinde konuştu.

        4

        Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras: Seçimle gelmiş yönetimin arkasındayız

        Tsipras 16 Temmuz sabahı yaptığı açıklamada, Türkiye'de seçimle işbaşına gelmiş Türk yönetiminin arkasında olduklarını belirtti. Yunanistan'a helikopterle kaçan 8 darbesi askerin iade süreci ise halen devam ediyor.

        5

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Anayasa karşıtı eylemler kabul edilemez

        Putin'in 15 Temmuz sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşen Putin, Türkiye'nin seçilmiş hükümetine karşı yapılan askeri darbe girişimi sebebiyle Rusya'nın devlet hayatında anayasa karşıtı eylemlerin ve şiddetin kabul edilemeyeceğine ilişkin prensiplerini hatırlattı. Hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Putin, en kısa zamanda Türkiye'de istikrarlı anayasa düzeninin sağlanması dileklerini iletti.

        6

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon: Endişeliyiz

        15 Temmuz tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmalar ve alınan önlemlerle ilgili bilgi almak ve Türkiye'nin bu süreçte uluslararası insan hakları ilkelerine uymasına yönelik beklentilerini dile getirmek üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. Ki- moon, tutuklamalar ve gözaltılar konusunda insan hakları ilkelerine uymasına yönelik beklentilerini ifade etti.

        7

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev:

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'deki darbe girişimi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi. Aliyev mektubunda yer alan bazı ifadeler şöyle:

        "Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim, dün gece Türkiye'de yaşanan darbe girişimine ilişkin olayları büyük rahatsızlıkla ve üzülerek izledim. Bu, bir yandan Türkiye'nin devletçiliğine, diğer yandan ise Türkiye halkına, iradesine ve seçimine karşı yapılan dehşet verici cinayettir."

        8

        Aliyev:

        " Eminim ki, Türkiye halkı ve yönetiminin birliğini sergileyerek darbe girişiminin karşısının alınması yönünde yaptıklarınız kesin eylemler sonucu kardeş ülkede durum kısa sürede istikrarlaşacak ve önceki duruma geri dönecek. Değerli kardeşim, ben darbe girişiminin karşısının alınması için canlarını veren şehitlerin ailelerine ve yakınlarına Azerbaycan halkı adından ve kendi adımdan derin üzüntü ile taziyelerimi iletiyor, yaralananlara acil şifalar diliyorum."

        9

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi:

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi, darbe girişiminin püskürtülmesiyle Türkiye'de istikrar ve demokratik kurumların üstünlüğünün tesis edilmeye başlandığını belirtti.Renzi, yaptığı açıklamada, Türkiye’de gece boyunca yaşanan gelişmeleri yakından izlediğini, darbe girişiminin bertaraf edilmesinden dolayı rahatladığını ifade etti.

        10

        Türkiye'nin NATO’daki İtalya'nın partneri olduğunu hatırlatan Renzi, "Türkiye’de yaşanan endişelendirici kontrol dışı durum, bugün yerini, istikrarın ve demokratik kurumların üstünlüğüne bırakıyor. Umuyoruz ki Türk halkı ve Türkiye’de bulunan tüm yabancı vatandaşlar için terslikler ve tehlikeler yaşanmaz. Özgürlük ve demokrasi yolu, her zaman izlenmesi ve savunulması gereken ana yoldur." şeklinde konuştu.

        11

        ABD Dışişleri Bakanlığı:

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü John Kirby, Kerry'nin Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüşerek darbe girişiminin soruşturulması konusunda işbirliği yapabileceklerini söylediğini belirtti.

        Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı'nın ayrıca Çavuşoğlu'na, kamuoyu önünde "ABD'nin darbe girişiminde payı olduğu yönündeki ima ve iddiaların 'tamamen yanlış' ve ABD-Türkiye ilişkilerine "zarar verici nitelikte" olduğunu açık şekilde dile getirdiğini söyledi.

        12

        İran’dan 15 Temmuz açıklaması

        İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yüksek askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, 15 Temmuz darbe teşebbüsünü Tebriz kentinde düzenlenen bir törende değerlendirdi.

        Safevi, "ABD ve Rusya'nın Türkiye'deki darbeden habersiz oldukları söylenemez. Bu çapta bir kalkışma, yabancı bir ülkenin desteği ve bilgisi olmadan yapılamazdı. Darbenin destekçileri konusunda büyük soru işaretleri var" diye konuştu.

        13

        Netanyahu: Mütabakatın sürmesini bekliyorum

        İsrail Başbakanlık Ofisi’nden 15 Temmuz sonrası yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, Bakanlar Kurulu’nun haftalık toplantısı sırasında, “İsrail ve Türkiye yakın zamanda aralarında bir mutabakata vardı. Türkiye’de hafta sonu meydana gelen dramatik olaylara rağmen söz konusu sürecin devam edeceğini farz ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ