Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere’de Müslüman kadınların işsiz kalma olasılığı 3 kat fazla

        GAZETE HABERTÜRK

        İngiltere Parlamentosu Kadınlar ve Eşitlikler Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre, ülkede Müslüman kadınların işsiz kalma olasılığı, kadınların geneline göre 3 kat fazla.

        Milletvekilleri hükümete, bu eşitsizliği gidermek için harekete geçme çağrısı yaptı. BBC’nin haberine göre, hükümet tarafından yapılan açıklamada, “İlerleme sağlıyoruz. Mesela 2011’e kıyasla çalışma hayatında yüzde 45 daha fazla Müslüman kadın var. Ama yapılması gereken daha fazla şey olduğunu biliyoruz” ifadesine yer verildi.

        Komite, Müslüman kadınların çalışma hayatında, hem cinsiyetleri hem etnik bir azınlıktan olmaları hem de Müslüman olmaları nedeniyle dezavantajla karşı karşıya kaldığını belirtti.

        Raporda Müslüman kadınların yaşadığı dezavantaj durumunun en önemli nedeninin din olduğu kaydedildi.

        BAŞÖRTÜSÜ ETKİSİ

        Raporda, “Aynı eğitim düzeyine ve dil becerilerine sahip olsalar bile işsiz kalma olasılıkları beyaz Hıristiyan kadınlara oranla yüzde 71 daha fazla” ifadesi yer aldı. Milletvekilleri, Müslüman kadınların iş başvurularında dini veya kültürel nedenlerle giydikleri elbiseleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını da dile getirdi.

        Raporda, ayrımcılık korkusu ve çalışma arkadaşlarının düşmanca tavırlarına yönelik korku ve algı nedeniyle Müslüman kadınların bazı işlere başvurmadığı da aktarıldı.

        Milletvekilleri şirketlerden, iş başvurularında, başvuru yapanların isimlerinin görülmediği bir sistem üzerinden seçim yapıp adayları iş mülakatlarına çağırmalarını istiyor.

        Rapora göre, İngiltere’de kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 5 iken, bu oran Müslüman kadınlar arasında yüzde 16.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ