Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi KKTC Cumhurbaşkanı TBMM'yi ziyaret etti

        HABERTURK.COM

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'yi ziyaret ediyor.

        Türkiye'yi ziyaretinin asıl amacının Kıbrıs sorunu olduğuna işaret eden Akıncı, kritik bir dönemeçten geçildiğini, BM Genel Kurulunun eylülde toplanacağını, 23 Ağustos-14 Eylül arasında müzakere sürecinde 7 kritik toplantı yapılacağını, bu nedenle Türkiye ile yakın istişare sürecini en üst düzeye çıkarma gerekliliği olduğunu bildirdi.

        Akıncı, ziyaretinin diğer amacının 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde yaşananlar nedeniyle Türkiye'ye taziyelerini iletmek olduğunu dile getirdi. Akıncı şöyle konuştu: "Bir daha böylesi günleri Türkiye'mizin yaşamamasını da dilemek istiyorum. Kıbrıs Türk halkının bir bütünlük içinde darbeyi kınadığını sizlere hatırlatmak istiyorum. O gece sayın Cumhurbaşkanı'na ulaşmam mümkün olamadı ancak Sayın Çavuşoğlu'na duygularımızı, kararlıılığımızı iletme fırsatı bulduk. Tüm dünya gibi Kıbrıs Türk halkı da o gece TBMM'nin demokrasisine iradesine ne kadar bağlı olduğunun güzel bir kanıtını oluşturdu. O gece bombaların altında yüce meclis çalışmalarını sürdürdü. Bu çok büyük bir olaydır. Tüm Türk ulusuna başsağlığı diliyorum. Türkiye ne kadar ileriye giderse, bu Kıbrıs Türk halkı ve bölge için de çok iyi bir gelişme demektir. Bu duygu ve düşüncelerle bir kere daha bu girişimde bulunanları, bu melun terör eylemini planlayanları, bu paralel yapılanmayı lanetliyorum."

        "İLK GÜNDEN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETTİK"

        "Hükümetimiz ilk günden FETÖ/PDY örgütünü terör örgütü oalrak ilan etti. O anlamda bir eksikliği gidermiş oldu. Tabii demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde bilgi, belge var olan verilere göre hareket edilebilir. KKTC de bu konuda belge, bilgi, veri varsa bunun gerekliliklerini hiç kuşkusuz yerine getirecektir. Böylesi bir olayda en ufak tereddüt de söz konusu olamaz. Burada önemli olan, bir iki hafta önce de, şöyle bir söylemde bulundum; bu gibi dönemlerde çok dikkatli olmak gerekir, kurunun yanında yaş da yanmaması gerekir. Bu günler aynı zamanda çok dikkatli olunması gereken günlerdir. Gammazlamalar da çok olur bu gibi günlerde. Suçun, suçlunun üstüne terörün üstüne kesinlikle gidelim ama giderken dikkat edelim, yanlışlıklar yapmayalım."

        AKINCI, GÖLBAŞINI ZİYARET ETTİ

        Akıncı, FETÖ'nün darbe girişimine katılan askerlerin hedefi olan Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığını ziyaret etti. Akıncı'yı Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy karşıladı. Akıncı, tören mangasını selamlamasının ardından ve beraberindeki heyetle, Özel Harekat Anıtı’na karanfil bırakarak dua etti. Akıncı, daha sonra Lekesiz ve Aksoy'la başkanlıktaki makamda bir araya geldi.

        Ziyaret çıkışı basına açıklamalarda bulunan Akıncı, KKTC'de FETÖ'ye yönelik yapılan çalışmalara ilişkin, "Kıbrıs’ta böyle bir yapılanma söz konusuysa buna müsamaha gösterilecek değildir. Ancak burada bir nokta var. Bu gibi dönemler kritiktir. Bu gibi dönemlerde istenmeyen durumların çıkmaması için dikkatli olmak gerekir. Kurunun yanında yaşları yakmamak için de dikkat etmek lazım. Dolayısıyla istihbari bilgilerin de güvenilir ve inanılır olması lazım. Hükümet elbette buna dikkat etmektedir. Şu ana kadar tespit edilmiş bir durum söz konusu olmadı. Temenni ederim ki olmaz da. Ama eğer olursa bunun gereği yapılacaktır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın." diye konuştu.

        Kıbrıs Türklerinin, Türkiye’ye ve Türk milletine dayanışmasının iletmek üzere Türkiye'de bulunduğunu kaydeden Akıncı, 15 Temmuz darbe girişiminde Özel Harekat Daire Başkanlığında şehit düşen polislere ve diğer şehitlere rahmet dileyerek, yakınlarına taziyelerini iletti.

        15 Temmuz darbe girişiminde Türk milletinin, Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, muhalefet partileri ve pek çok platformda bir dayanışma örneği göstererek demokrasiye sahip çıktığını belirten Akıncı, "Hiçbir millet demokrasi dışı rejimlerde gelişip kalkınamaz. Bulunan rejimlerin içerisinde en sağlıklısı demokrasi, demokratik hukuk devleti. Atatürk'ün kurduğu bu cumhuriyet de onun ilkeleri çerçevesinde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti. Sanıyorum ki gelecekte de bulunabilecek rejimlerin en sağlıksı görünüyor." dedi.

        Akıncı, darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin ABD’ye gerekli dosyaları gönderdiğini hatırlatarak, gerekenlerin hukuk içerisinde yapılmasını temenni etti. Böylesine ağır suçun cezasız kalmayacağına işaret eden Akıncı, cezaların da hukuk çerçevesinde verilmesinin hukuk devleti olmanın en temel prensiplerinden olduğunu belirtti.

        Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ise Türk Polis Teşkilatının hukukun üstünlüğüne inanan bir teşkilat olduğunu belirterek, "15 Temmuz akşamı da bu ilkelerinden taviz vermeden, meşru iradenin yanında, 15 Temmuz darbe gecesi 81 ilde darbecilere karşı sonuna kadar silahlı mücadelesini sürdürdü.” diye konuştu.

        Lekesiz, darbe teşebbüsünün olduğu gece göreve gitmek üzere hazırlanan 85 özel harekat polisinin beklediği noktaya F-16'lar tarafından birer ton ağırlığında iki lazer güdümlü füze atıldığını, akabinde Havacılık Daire Başkanlığı’nda hazırlanan helikopter ile personelin bulunduğu noktanın da bombalandığını ifade etti.

        Lekesiz, her iki saldırıda 43’ü özel hareket 7’si havacılık dairesi mensubu 50 polisin şehit olduğunu kaydetti.

        YILDIRIM İLE AKINCI BİR ARAYA GELDİ

        Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.

        Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye ziyarette bulunan Akıncı'yı, Çankaya Köşkü kapısında karşıladı.

        Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

        Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve bazı KKTC'li bakanlar da yer aldı. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ