Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Ümran bebek annesini görünceye kadar tepkisiz kaldı

        SAMİ AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

        Barış umutlarının gitgide söndüğü Suriye’de çatışmalar şiddetlenirken, 5 yaşındaki Ümran Daknes’in Halep’te önceki gün bir hava saldırısında yıkılan evinin enkazından çıkarılıp ambulansa konulurken çekilen görüntüsü dikkatleri yeniden savaşın kurbanlarına çevirdi. Uluslararası kamuoyunun vicdanını yaralayan görüntülerin ardından siyasetçiler harekete geçti.

        Umran bebeğin görüntülerini çeken ve dünya medyasına duyuran Aleppo Media Center’da gazeteci olarak çalışan Mustafa Sarut, o gece yaşananları HABERTÜRK’e anlattı.

        Halep’ten geçen savaş uçaklarının kendilerine yakın bir bölgeyi bombaladığını söyleyen Sarut, “Saat gecenin 02.00’siydi. Çocuklar ve anneleri uykudaydı. Hiçbir yere hareket edemeyecekleri halde Ümran ve ailesinin evi bombalandı” dedi.

        ANNESİNE KAVUŞTU

        Saldırının Ümran bebeği uykuda yakaladığını ve enkazdan çıkarıldığında hâlâ ne olduğunu anlayamadan uyku sersemi bir şekilde etrafında olanları algılamaya çalıştığını dile getiren Sarut, “Ümran enkazdan çıkarılır çıkarılmaz ambulansta bir sedyeye oturtuldu. Onu gördüğümde yaşadığı bütün acıları ben de hissettim. O henüz hiçbir şeyin farkında değildi, hissetmiyordu. Uyku sersemliğiyle gözünü ovmak için elini yüzüne götürdü. Başının kanayan sol tarafına elini attı. Kanı gördü. Uyku sersemliğinden kurtuldu ama kanı görmesiyle şoka girdi ve annesinin yaralı halini görene kadar ne tek kelime konuştu ne de tek damla gözyaşı döktü” ifadesini kullandı.

        Fotoğrafçı Mustafa Sarut, Ümran’ın uğradığı vahşeti dünyaya gösteren kişi oldu.
        Fotoğrafçı Mustafa Sarut, Ümran’ın uğradığı vahşeti dünyaya gösteren kişi oldu.

        2012’den beri Suriye’de süren katliamı önlemek için Türkiye’nin elinden geleni yaptığını vurgulayan Sarut, “Türkiye’den, sivil halkı, bebekleri hedef alan savaş uçaklarının her gün şehri bombalamasını durdurmasını, çocukların öldürülmesini engellemesini istiyoruz. Temel insan haklarının gözetildiği, barışın yaşandığı bir ülkede yaşamamızı, bu savaş uçaklarını engelleyerek sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

        DÜNYA EN AZ ONUN KADAR ŞOKTA!

        Ümran’ın ambulans görüntüsü, sosyal medyada büyük tepki yarattı. Hayatında savaş, ölüm, yıkım, açlığın olmadığı bir gün bile geçirmeyen Ümran’ın çaresizliğine ilişkin binlerce mesaj paylaşıldı. Suriyeli bir kişi, Ümran’ın “Suriye halkının gerçek temsilcisi” olduğunu, onun fotoğrafını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın makam koltuğuna oturtarak gösterdi.

        Karikatürlerde Suriye’de kalan çocukların dramı Ümran, ayrılanların dramı ise Alan Kurdi ile betimlendi. Yorumlarda siyasetçilerin kısır çekişmeleri kenara bırakıp Suriye’de öncelikle ateşkesin sağlanmasına odaklanılması istendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ